Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre plastkassar, ja tack!

Det är en symbol för samhällets slit och släng. Varje gång du handlar är risken stor att du tar med dig en eller flera miljöbovar som sedan skräpar omkring. Det handlar om plastkassen.

Annons

Varje år hamnar flera miljarder plastkassar i naturen runt omkring i Europa, med skador på fiskar, fåglar och andra djur som en följd. Dessutom påverkas sjöar och hav när kassarnas giftiga ämnen långsamt bryts ned.

Men nu ska kassen av plast minska rejält. Europaparlamentet och medlemsländerna har klubbat igenom en lag som går längre än vad EU-kommissionen egentligen ville från början.

Lagen handlar om tunna plastpåsar, mellan 10 och 50 mikrometer. Det är av den typen som är vanlig i svenska matbutiker när du handlar. Tunnare påsar som de du lägger tomaterna i och tjockare påsar som går att återanvända omfattas inte av förslaget.

Sverige och andra EU-länder får välja mellan två olika vägar. Det första sättet är att minska årsförbrukningen av tunna platspåsar i två steg, 2019 ska inte fler än 90 per person/år användas och 2025 ska det vara nere i 40. Den andra möjligheten är att inom tre år införa förbud mot att ge bort tunna plastpåsar gratis.

I genomsnitt förbrukar europén nästan 200 plastbärkassar per år, omkring 180 av dessa använder vi dessutom bara en enda gång. Lagstiftningen kommer efter att man sett positiva effekter på Irland där en skatt på påsar gjorde att användningen sjönk med 90 procent under ett decennium.

För Sveriges del blir det intressant att se vilken väg som regeringen väljer. Här kostar det redan som bekant en slant i matvarubutikerna men inte andra affärer.

Annons