Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre områden med utökat strandskydd

I framtiden kommer mindre delar av Hudiksvallskusten omfattas av utökat strandskydd. I stället får fler områden generellt strandskydd, som är 100 meter.

Hela Hudiksvallskusten omfattas i dag av ett utvidgat strandskydd om 300 meter. Så har det varit sedan 1975.

Regeringen beslöt dock för några år sedan om nya strandskyddsbestämmelser och i samband med det skulle länsstyrelserna i Sverige även se över det utvidgade strandskyddet. Anledningen till det var att det fanns många områden där skälen för utvidgningen av strandskyddet var oklara.

Nu har länsstyrelsen i Gävleborg gjort en översyn och föreslår en ändring av reglerna.

Enligt förslaget ska bara vissa delar av kusten omfattas av det utvidgade strandskyddet, som Hornslandet, Bergön och Långvind. Strandområdena där anses ha särskilt höga värden för friluftslivet och växt- och djurlivet.

De andra strandområdena längs kusten ska omfattas av generellt strandskydd, som är 100 meter från strandkanten.

Hans Sandblom vid länsstyrelsens naturvårdsenhet anser att förslaget som de har tagit fram är bra och genomarbetat.

– Det är ett förslag som vi kan stå för. Jag tycker att vi har identifierat de naturvärden och andra värden som strandskyddet är till för att skydda, säger han.

En boende på Mössön, som ska omfattas av det utvidgade strandskyddet, har redan hört av sig till kommunen och undrar hur en by som Mössön ska kunna utvecklas om de nya bestämmelserna införs.

– Utifrån de naturvärden som finns där tycker vi att man ska ha utvidgat strandskydd i området, men det omöjliggör inte en exploaterig i form av nybyggnation. Vill någon bygga får de söka bygglov och dispens från strandskyddet i vanlig ordning och då prövar ju kommunen det, säger Hans Sandblom.

Mössöbon menar att naturen inte riskerar att överexploateras, utan att problemet snarare är att få folk att våga satsa på något som kan skapa arbete på landsbygden.

Hans Sandblom påpekar att strandskyddet i dag är 300 meter vid hela Hudiksvallskusten, och att det i framtiden blir färre områden som har det utökade skyddet.

– Nu blir det många kuststräckor med 100 meter, på det viset är det en förbättring utifrån det den personen tycker.

Den som vill ta del av förslaget hittar det bland annat på länsstyrelsens hemsida. Fram till den 8 april kan man lämna synpunkter på de utvidgade strandskyddsområdena. Hans Sandblom välkomnar synpunkter.

– Att folk är engagerade tycker vi bara är trevligt, säger han.