Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre och färre amatörer

Svensk travsports bredd tunnas ur oroväckande snabbt. Runt 250 amatörlicenser försvinner varje år. En av de mindre i branschen är B-licens- innehavaren Birgitta Haglund i Sandarne.
– Det räcker med en liten framgång för att man ska tycka det är roligt och köra vidare, säger hon.

Annons

Birgitta är en av alla de hobbyutövare som utgör en del av den viktiga basen inom svensk travsport, en bas som blir allt sprödare och sprödare.

Nog vill Birgitta Haglund fortsätta med sin hobby, men som liten B-licensinnehavare är motgångar extra tuffa att ta och det är lätt att ge upp. Som när hennes häst plötsligt blev sjuk och avlivades i fjol. Då bestämde hon sig för att börja rida i stället för att sitta i sulky.

– Jag hade en till häst, nordsvenska Lill Stina, och började ridträna henne i stället. Det var precis vad hon behövde och blev därmed bättre som travare! upptäckte Birgitta Haglund som därmed fick en nytändning.

Hon tror att bättre prispengar kan få svensk travsports bredd att växa och att P21-loppen borde vara öppna bara för tränare som hör till banan.