Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre klarar betygen

Niondeklassare i Nordanstig i våras hade sämre betyg än tidigare och färre klarade behörigheten till gymnasiet.

Enligt Skolverkets betygsstatistik hamnar samtliga kommuner i Gävleborg under riksgenomsnittet när det gäller niornas avgångsbetyg. I våras gick den första kullen av niondeklassare ut med det nya betygssystemet A-F.

Statistik från Skolverket om niondeklassarnas slutbetyg visar att meritvärdena för niondeklassarna i Hudiksvall har höjts, medan meritvärdet i Nordanstig har sjunkit.

Eleverna i de kommunala skolorna i Hudiksvall har höjt sitt meritvärde från 200 ifjol till 208 i år. För niondeklassarna på friskolan Glada Hudikskolan har meritvärdet ökat ännu mer, från nästan 209 till 227. I Nordanstig fortsätter meritvärdet att sjunka, i våras hamnade meritvärdet för niondeklassarna på nästan 178. Det kan jämföras med i fjol då slutbetygen för niondeklassarna hade ett meritvärde på 191.

– Vi kommer att djupanalysera resultatet för att se vilka förbättringsområden som vi har. Det är svårt att jämföra resultat mellan olika år då det är olika elever. Jag tycker att vi har kompetenta lärare som verkligen tar tag i de problem som vi identifierar, säger Eva Fors, verksamhetschef för skolorna i Nordanstig.

I Hudiksvall var i våras drygt 85 procent av niondeklassarna på de kommunala skolorna behöriga till ett gymnasieprogram. Sedan hösten 2011 krävs godkända betyg i åtta ämnen för ansökan till yrkesförberedande program, och tolv godkända betyg för att söka till högskoleförberedande program. På Glada Hudikskolan var det ungefär 100 procent som var behöriga till ett gymnasieprogram. I Nordanstig var ungefär 65 procent behöriga till ett gymnasieprogram. Andelen behöriga elever har minskat kraftigt de senaste åren i Nordanstig.

– Det är alltid oroande när vi inte kan ge de förutsättningar som barnen behöver. Vi jobbar nu ända från förskolan upp till högstadiet för att förbättra verksamheten, säger Eva Fors.

Nordanstigs kommun arbetar bland annat med lovskolor för elever som behöver förbättra sina betyg.

– Det kommer vi att fortsätta med, många elever arbetar bättre i mindre grupper. Vi har också sett att många elever har väldigt lite kvar för att nå godkänt och de måste vi stötta ännu mer, säger Eva Fors.

Vi har sökt Elisabeth Bäckström, grundskolechef i Hudiksvall, utan framgång.