Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre invånare trots invandring

Befolkningen minskade i både Bollnäs och Ovanåker under 2013 – med 17 respektive 38 personer. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Annons

Befolkningssiffrorna för landets kommuner 2013 – som de såg ut den 31 december– presenterades på onsdagen. De visar att befolkningen i Sverige ökade med cirka 89 000 personer under året – till 9,6 miljoner.

Också i Gävleborg och i Hälsingland har befolkningen ökat, totalt sett. Men av de sex hälsingekommunerna har tre minskat sin befolkning – samtidigt som de andra tre har ökat sitt invånarantal.

De som minskar är Bollnäs, Ovanåker och Nordanstig – med 17, 38 respektive 42 personer – medan Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn ökar med 8, 51 respektive 219.

Invandringen till Sverige var den högsta någonsin under 2013 – bland annat från krigshärjade Syrien och Somalia.

Utan invandring från utlandet, skulle ingen av kommunerna i Hälsingland ha ökat sin befolkning – och minskningen skulle ha varit ännu större i de kommuner som nu har minskat.

I Söderhamn, som har den största ökningen i Hälsingland, var nettoinflyttningen från andra länder 457 personer. I Bollnäs var motsvarande siffra 259 och i Ovanåker 92.

Att befolkningen har minskat i Bollnäs och Ovanåker, beror också på att antalet födda var lägre än antalet döda. I Bollnäs föddes 234 barn, medan 375 personer avled under 2013. I Ovanåker var siffrorna 114 födda och 143 döda.

För en månad sedan redovisade Bollnäs kommun egna preliminära befolkningssiffror för 2013. Där såg befolkningsminskningen ut att bli cirka 40 personer – blev den blev 17.

– Den huvudsakliga skillnaden är att det är fler inflyttade från utlandet i SCB:s uppgifter, säger Clas Olsson på kommunens ekonomikontor. Den här gången är det ganska många utrikes inflyttade som har registrerats av Skatteverket relativt lång tid efteråt – och det är förklaringen till den stora differensen.