Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre invånare trots invandring

Befolkningen minskade i både Bollnäs och Ovanåker under 2013 – med 17 respektive 38 personer. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Befolkningssiffrorna för landets kommuner 2013 – som de såg ut den 31 december– presenterades på onsdagen. De visar att befolkningen i Sverige ökade med cirka 89 000 personer under året – till 9,6 miljoner.

Också i Gävleborg och i Hälsingland har befolkningen ökat, totalt sett. Men av de sex hälsingekommunerna har tre minskat sin befolkning – samtidigt som de andra tre har ökat sitt invånarantal.

De som minskar är Bollnäs, Ovanåker och Nordanstig – med 17, 38 respektive 42 personer – medan Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn ökar med 8, 51 respektive 219.

Invandringen till Sverige var den högsta någonsin under 2013 – bland annat från krigshärjade Syrien och Somalia.

Utan invandring från utlandet, skulle ingen av kommunerna i Hälsingland ha ökat sin befolkning – och minskningen skulle ha varit ännu större i de kommuner som nu har minskat.

I Söderhamn, som har den största ökningen i Hälsingland, var nettoinflyttningen från andra länder 457 personer. I Bollnäs var motsvarande siffra 259 och i Ovanåker 92.

Att befolkningen har minskat i Bollnäs och Ovanåker, beror också på att antalet födda var lägre än antalet döda. I Bollnäs föddes 234 barn, medan 375 personer avled under 2013. I Ovanåker var siffrorna 114 födda och 143 döda.

För en månad sedan redovisade Bollnäs kommun egna preliminära befolkningssiffror för 2013. Där såg befolkningsminskningen ut att bli cirka 40 personer – blev den blev 17.

– Den huvudsakliga skillnaden är att det är fler inflyttade från utlandet i SCB:s uppgifter, säger Clas Olsson på kommunens ekonomikontor. Den här gången är det ganska många utrikes inflyttade som har registrerats av Skatteverket relativt lång tid efteråt – och det är förklaringen till den stora differensen.