Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre flyktingar till Nordanstig

Nordanstig kommun föreslås ta emot färre flyktingar per år. Kommunen kommer heller inte utöka mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

– Det har blivit ändrade förutsättningar och vi måste kunna ta hand om de som redan är hos oss, säger Ronny Spångberg, verksamhetschef.

Förslaget var att utöka med sju platser till för ensamkommande flyktingbarn. Men tillsvidare kommer kommunen inte att ta emot fler än de 10 platserna, varav tre är asylplatser, som finns på boendet Albo i Bergsjö. Ronny Spångberg berättar att de allra flesta som vistas på boendet nu har fått permanent uppehållstillstånd. De har då rätt att bo kvar en tid på boendet och successivt få hjälp att hitta annat boende. De allra flesta som hittills fått uppehållstillstånd är under 18 år.

– Snart har vi ingen som söker asyl och då kan Migrationsverket i princip placera tre nya unga på asylplatserna, säger Ronny Spångberg.

Kommunen måste då ordna annat boende till de som har fått permanent uppehållstillstånd.

– Tills vidare kommer vi inte att ta emot fler än de platser som vi har på Albo, säger Ronny Spångberg och förklarar att kommunen i första hand ska klara av att ta hand om de platser som de har idag.

Nordanstigs kommun ska teckna ett nytt avtal med Länsstyrelsen för flyktingmottagande. Tidigare var det mellan Migrationsverket och kommunen som avtalet skrevs. Kommunen har tidigare haft avtal med Migrationsverket om att ta emot 34 flyktingar per år. I det nya avtalet som kommunfullmäktige ska godkänna föreslås kommunen ta emot mellan 25 och 30 flyktingar per år.

– Tidigare har vi haft ett exakt antal, men länsstyrelsen vill att vi ska ha ett spann i stället, säger Ronny Spångberg.

Enligt Ronny Spångberg ligger antalet flyktingar som kommunen tidigare år har tagit emot inom det spann som nu föreslås för kommunfullmäktige. Det är fullmäktige som tar beslut om hur avtalet ska se ut och som sedan skickas till länsstyrelsen.