Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre elever får rätt till skolskjuts

Elever som får betald skolskjuts utöver skollagens krav riskerar att förlora den servicen i höst när en ny policy införs i kommunen.

Nu får beslutet kritik från Miljöpartiet.

Annons

Från och med hösten 2014 införs en striktare policy för rätten till skolskjuts inom kommunen, med anledning av en pressad budget. En del elever som tidigare haft skolskjutsservice utöver vad skollagen anger kommer nu inte längre att vara berättigade till det.

– Vi har varit oerhört generösa de senaste tio åren men det kan vi inte vara längre, säger Malin Ängerå (S), ordförande för utbildningsnämnden.

Skollagen säger att elever ska ha rätt till kostnadsfri skolskjuts enligt behov till den skola som kommunen har anvisat. Det innebär att elever som väljer en annan skola kan behöva ordna transporten dit själv.

– Vi ska följa skollagen. Vissa kanske anser att skollagen krockar med det fria skolvalet, som också regleras i Skollagen, men det är en fråga som ligger på regeringsnivå och som vi i kommunen inte styr över, säger Malin Ängerå.

– Det där är bara trams, kommenterar László Gönczi (MP) om ordförandens uttalande.

– Staten talar om vad vi minst måste göra, men kommunen avgör själva om de vill betala mer. Det är inte så att skollagen hindrar oss. Vi har kanske inte ett direkt ansvar för elever på friskolor, men vi har ett ansvar för varje människa i den här kommunen. Man får inte bli dumsnål, säger han.

Nya detaljkrav i Ljusdals kommuns skolskjutsreglemente gäller även avståndet mellan hem och skola för att man ska ha rätt till skjuts. Enligt den, ska sträckan vara minst två kilometer i årskurs 1-3, tre kilometer i årskurs 4-6 och fyra kilometer i årskurs 7-9.

László Gönczi tycker att dessa kilometergränser borde ses över och ifrågasätter hur hela processen för beslutstagandet har gått till. Han anser att man tar bort ett stöd för det fria skolvalet och att beslutet fattades utan tillräcklig bakgrundsinformation eller analys av möjliga konsekvenser.

– Vill vi ha det såhär? Vara så snåla att vi ger noll stöd till friskolan? Det är för många frågor kring skolskjutsar som inte tas tag i. Jag tycker vi ska gå igenom ärendet ordentligt, säger han.

Den som inte uppfyller kraven för skolskjuts kan enligt skollagen ändå ansöka för det om viktiga skäl uppges. Ansökan för läsåret 2014-2015 bör ske snarast på Ljusdals kommuns hemsida. De ansökningar som beviljas gäller i högst ett år.