Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre drunkningsolyckor

Allt färre personer dör varje år till följd av drunkningsolyckor. Anledningen tros vara att vi blivit mer försiktiga när vi är i kontakt med vatten. -Vi ser en nedåtgående trend i antalet olyckor och det beror på att vi fått ett bättre beteende när vi vistas vid vatten, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Sommar och sol innebär inte bara sköna dopp och lata dagar på stranden - vill det sig illa kan olyckan vara framme. I de flesta fall går det bra, men vissa gånger slutar olyckor vid vatten med dödsfall.

Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet, SLS, omkom 107 personer, varav fem barn, i hela landet i drunkningsolyckor 2008. Det är en liten ökning från 2007 då antalet döda var 103, men över en längre tidsperiod ser man en minskning i antalet olyckor.

Hittills i år har 24 personer omkommit, att jämföra med 31 vid samma tidpunkt förra året. Trenden pekar alltså i rätt riktning även där. I Gävleborgs län omkom sju personer 2007 medan fem dog 2008.

- Simkunnigheten är grunden till förbättringen, vi har blivit bättre i vårt umgänge med vatten, anser Anders Wernesten.

SLS jobbar förebyggande med att öka simkunnighet och "vattenvett" bland befolkningen. Simskolan är viktigast, menar Anders Wernesten, inte bara för barn utan även för vuxna som inte är simkunniga. SLS försöker även påverka skolorna så att de tar sitt ansvar när det gäller att lära ut simning till eleverna. Sedan är det viktigt att öka användandet av flytvästar.

- Sett till alla nordiska länder så är Sverige sämst på det. Det har varit lite tabu att gå in och bestämma över vad folk ska ha på sig på sjön, ungefär samma inställning som rådde när det blev lag på att använda bilbälte, säger Anders Wernesten.

När det gäller antalet barn som drunknat i olyckor är utvecklingen ungefär den samma som för hela befolkningen, men där är antalet tillbud utan dödlig utgång betydligt större.

- På hundra dödsolyckor bland barn går det tusen allvarliga tillbud och tiotusen mindre allvarliga, säger Anders Wernesten.

Det kan vara lätt att tro att flest drunkningsolyckor inträffar i län med skärgård och mycket semesterfirare - men faktum är att antalet döda per 100 000 invånare är högst i de norrländska länen. Siffran för Gävleborg är 2,1 medan Jämtland toppar på 3,6.

- Anledningen är vattentemperaturen. Allt vatten under 28 grader är kallt för kroppen och då överlever man inte mer än fyra timmar, och i norr är det nästan aldrig varmt i vattnet, säger Anders Wernesten.

Även om det hittills i år ser ut som antalet dödsolyckor kommer att fortsätta minska är det svårt att veta hur det blir när året är slut. Den enskilt största faktorn som påverkar siffrorna är inte helt oväntat vädret. Blir det en varm sommar badar vi mer och då inträffar fler olyckor.