Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre anmälningar inom äldrevården

Sedan 1 juli i år har socialtjänstlagen om anmälningsplikt inom omsorgen vidgats. Trots att fler nu kan anmäla missförhållanden har antalet lex Sarah-anmälningarna i Ljusdals kommun minskat.

– Jag hoppas att siffrorna beror på att man har tagit till sig det här och arbetar bättre, säger Marianne Simsson, enhetschef på demensboendet Tallnoret i Ljusdal.

Hittills i år har endast fem lex Sarah-anmälningar gjorts i kommunen. Det är en minskning från föregående två år då i snitt mer än en anmälan i månaden gjordes. Enligt omsorgsnämndens utredning har tidigare års anmälningar främst handlat om bristande bemötande gentemot boende inom äldreomsorgen.

– Det kan till exempel handla om att personalen har kallat de äldre olämpliga saker, säger lex Sarah-utredare Roger Walter som är nöjd med den positiva utvecklingen.

Varken Roger Walter eller anställda inom äldreomsorgen som tidningen pratat med tror att de minskade antalet anmälningar beror på att personal drar sig för att rapportera. Uppfattningen är snarare att fler känner till lagstiftningen och jobbar aktivt med den.

– Det finns inte en personal som inte vet vad lex Sarah är, säger Marianne Simsson.