Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre än varannan Ljusdalselev väljer Slottegymnasiet

6 av 10 nior i Ljusdals kommun vill gå på ett annat gymnasium än Slottegymnasiet till hösten. Men rektorn är ändå försiktigt positiv.– Det här ser bättre ut i förhållande till vad jag befarat, säger Torleif Bakke.

Under de senaste åren har ungefär varannan av kommunens niondeklassare sökt sig bort från Slottegymnasiet och när årets första preliminära ansökningsomgång är avslutad ser den negativa trenden ut att hålla i sig.

Läs mer: Nedläggninshotat program på Slotte har vänt trenden – här är programmen som eleverna har sökt

Av kommunens 212 niondeklassare är det bara 88 elever som sökt sig till Slottegymnasiet i första hand. Det har flera förklaringar, säger Torleif Backe som är rektor.

– Många vill gå på specialinriktningar som Slotte inte erbjuder, inom idrott och estet eller det nedlagda fordonsprogrammet, säger han.

Läs mer: Utökat bandygymnasium kan få fler att stanna i Ljusdal: "En winwin för alla"

Vidare finns det elever som vill flytta hemifrån och lämnar Ljusdal av det skälet. Men trots att 6 av 10 niondeklassare vill söka sig bort, anser Torleif Bakke inte att det är tal om någon kris.

– Nej, det är absolut ingen kris. Vi fyller skolan. Om du tittar flera av våra utbildningar är det fullt och många förstahandssökande är behöriga, säger han.

Läs mer: 2014 valde hälften väljer att studera på annan ort

Skälen till att det är fullt är att skolan inte har samma kostym längre. Tidigare fanns det inte elever för alla platser på skolan, men nu har anpassat platserna efter antalet sökande. Sen i fjol har skolan arbetat aktivt med att se över programutbudet och det har gjorts marknadsföringsinsatser för att få fler elever att välja Slotte. Än så syns inte det arbetet i statistiken, tvärtom är det färre sökande nu än det var vid den här tiden i fjol.

– Hade vi inte gjort de här insatserna hade de sökande kunnat vara ännu färre, säger Torleif Bakke som tror att arbetet de gör nu kommer ge än mer utslag på sikt, med fler sökande i framtiden.

– Jag ser positivt på utvecklingen. Det här ser bättre ut i förhållande till vad vi befarade.

Den tillgängliga statistiken är inte ett facit över hur det kommer se ut i höst. Det handlar om preliminära siffror baserat på elevernas första ansökningsomgång. Redan nu pågår omvalet, och det är först i juni som det står klart hur många niondeklassare som kommer välja Slotte. Erfarenheten säger att fler elever väljer Slotte andra gången.

– Det enda jag kan säga om omvalet är att fler elever brukar söka sig till Slotte då, det är något man kan se över tid, säger Ewa Eriksson som har hand om antagningen.

Läs mer: Liten förändring i gymnasievalet 2015

Trägymnasiet har bra söktryck på sitt byggprogram med 16 förstahandssökande på lika många platser. Men det andra nationella programmet, hantverksprogrammet har bara en sökande på 12 platser. Enligt rektorn Tina Bergman är det en marknadsföringsfråga, som man inte har lyckats med.

– Vi har mycket mer jobb att göra. Vi är den nordligaste skolan som erbjuder hantverk, det är en stor marknad så vi kan göra mycket mer där, säger hon.

Många av hennes elever kommer från andra kommuner och även hon upplever ett problem med att Ljusdalselever väljer skolor i andra kommuner i stor utsträckning. Hon tror precis som Torleif Bakke att en delförklaring är utbudet av utbildningar, folk väljer inriktningar som inte finns här. Men ett tyngre vägande skäl, menar hon, det är att Ljusdal inte har så mycket att erbjuda på fritiden.

– Det är inte roligt att vara ungdom här. Om du inte idrottar, vad ska du göra då? Det finns för lite aktiviteter för ungdomar som tycker att gräset känns grönare på andra sidan. Det här är inte ett skolproblem, utan ett kommunalt problem som handlar om synen på Ljusdals som ungdomsort, säger Tina Bergman.