Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre ambulanser i drift – så reagerar kommunalrådet på krisen: "Signal om minskad trygghet"

Det blir lägre bemanning på ambulansstationerna runt om i Gävleborg i sommar. I Ljusdal dras en ambulans in på natten – något som upprör kommunalrådet.

Den otillräckliga bemanningen inom ambulanssjukvården i Gävleborg ger konsekvenser. Under sommaren kommer fyra dagambulanser att tas ur drift. Samtidigt kan upp till tre ambulanser dras in under nattetid.

Lösningen har sågats av Vårdförbundet, som kallar den för en desperat åtgärd på ett rekryteringsproblem.

Nu stämmer även Ljusdals kommuns kommunalråd, Lasse Molin (M), in i kritiken.

– Hela Ljusdals kommun och vår region måste arbeta med utveckling. Vi behöver fler invånare, fler jobb, fler investerare. Då blir det naturligtvis ett sänke med en sådan här neddragning. Det skickar en signal om en minskad trygghet, säger han.

Läs mer om Region Gävleborgs krisplan för sommaren här – Indragna ambulanser ersätts med helikopter, läkare och taxi

Att det blir en ambulans mindre om natten i Ljusdalsregionen svider lite extra då det så sent som för något år sedan drogs in ytterligare en ambulans i Los, som ersattes med en så kallad bedömningsbil.

Trots att ansvariga hos Region Gävleborg försäkrat att patientsäkerheten inte ska påverkas är Lasse Molin kritisk.

– Man kan titta på beläggningstal och siffror. Det kan ändå inte skymma det faktum att det faktiskt är en ambulans som man ställer här. För invånarna i Ljusdal blir det en helt annan upplevelse av trygghet med en mindre ambulans i en kommun som till ytan är större än hela Gästrikland, säger Lasse Molin.

Läs mer: Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag

Även om det bara är i Ljusdal som Region Gävleborg kommer att minska ambulanssjukvårdens nattbemanning påverkas även övriga kommuner. Ingen av dagbilarna, som är utplacerade på stationerna runt om i Hälsingland kommer att rulla under sommarmånaderna.

– Det är Ljusdal som blir mest drabbad av förändringarna. Här i Ovanåker blir det inte någon större förändring, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall deltog inte på det hastigt påkallade telefonmötet. Däremot ska hon se till att bli uppdaterad på ärendet.

– Jag ska se till att få del av det som framgått, säger hon.