Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre älgar får skjutas i år

Älgjakten pågår för fullt, men i år får färre älgar skjutas. Enligt Jägareförbundet minskar älgstammen på många håll i landet.

Nu har älgjakten i södra och mellersta Sverige startat. Antalet älgar som får fällas har i år minskats med drygt 12 000, jämfört med förra året, enligt siffror från länsstyrelsen.

Man såg att förra årets avskjutning var låg och inventeringar visar på många håll att älgstammen minskar. Då minskar man tilldelningen helt enkelt, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Förra säsongen sköts 8 000 färre älgar jämfört med tidigare säsong. I år har länsstyrelsen gett tillstånd att fälla nästan 92 000 älgar, vilket kan jämföras med drygt 104 000 förra säsongen. Bakom minskningen finns flera orsaker.

Ta Värmland till exempel. Det kan räcka med att man inom ett område får en vargetablering och den kan gå hårt åt den lokala älgpopulationen. På många håll i Värmland ser det inte lysande ut om man är älgjägare eller älg, säger Henrik Falk.

Det finns uppskattningsvis omkring 300 000 älgar i landet. Många skogsägare anser att älgar åsamkar stora skador, inte minst på tallplanteringar, och att fler älgar därför borde fällas.

Men andra tycker inte att skadorna är så stora. Du får olika svar beroende på vem du frågar.