Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faror med bad och glass

Vill du veta hur farligt badvattnet och glassen var som du njöt i somras?

Många badplatser fick anmärkning på vattnet, och kontrollen hos glassförsäljarna ledde också till en del anmärkningar.

Norrfjärden i Nordanstig är den badplats som utmärker sig med försämrad kvalitet på badvattnet, skriver Norhälsinge miljökontor i sin årliga rapport till nämnden. Upprepade prover har tagits under sommaren, och problemet verkar komma från Haddängsån.

Håckstabadet, SGU-badet, Sörfjärden och Hasselasjön fick enstaka anmärkningar, medan de kontrollerade baden i Hudiksvalls kommun klarade sig utan anmärkningar i år.

De glassprover som togs under sommaren visar att det behövs bättre rutiner kring bland annat hygien, rengöring och förvaring på vissa anläggningar som säljer glass, konstaterar miljökontoret.

Av 27 mjukglassprover var 17 tjänliga och 10 godtagbara med anmärkning, och av kulglass var 24 tjänliga och 3 godtagbara med anmärkning. De företagare som fått anmärkningar har uppmanats att kontrollera sin hantering och sina rutiner. I ett fall har nämnden skickat ut ett föreläggande om rengöring av mjukglassmaskin, eftersom proverna fortfarande inte hade blivit bättre, när det tredje omprovet blev taget.