Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt kadmium i rötslam

Rötslam från reningsverk har hög kadmiumhalt och häromveckan avrådde 40 forskare för att använda det som gödningsmedel. Varför väljer man att lägga det vid kommunens färskvattenbrunnar?

Vill Hudiksvalls kommun kadmiumförgifta sina innevånare?

Kadmium är en tungmetall som kan ge njursjukdom, cancer och skelettskada. För ickerökare är maten den största kadmiumkällan och särskilt utsatta är yngre kvinnor och de med högt intag av vegetabilier. På grund av att förgiftningsrisken är stor även vid lågt kadmiumintag har gränsvärdena för kadmium i livsmedel nyss sänkts.

Rötslam från reningsverk har hög kadmiumhalt och häromveckan avrådde 40 forskare för att använda det som gödningsmedel. En färsk undersökning har också visat att våra reningsverk inte kan eliminera multiresistenta bakterier och andra smittämnen.

Därför inger det oro när illaluktande tippmassor läggs upp på planen öster om skidstadion och innanför vattenverkets skyddszon. Är det verkligen rötslam? Varför väljer man att lägga det vid kommunens färskvattenbrunnar? Jag har utan att lyckas försökt få svar genom att ringa Hudiksvalls kommun och en tidigare insändare tycks inte heller ha väckt någon kommuntjänsteman ur törnrosasömnen.

Sven-Erik Carlsson

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel