Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farliga kemikalier bland produkter från flera populära butiker – här är listan

Om du handlar elektronik eller plastprodukter till lågpris är risken stor att du får farliga kemikalier med dig hem på köpet. Kemikalieinspektionen har granskat 19 importföretag och anmäler nu 16 av dem för miljöbrott.

Under en kontroll 2017 upptäckte att Kemikalieinspektionen att flera stora kedjor, som Teknikmagasinet, Dollarstore, Ur & Penn, Jula och Biltema, sålde produkter som innehöll olagliga kemikalier.

Totalt granskades 19 företag som importerar och säljer varor. Samtliga av dessa har vid tidigare kontroll haft farliga ämnen i sina produkter. Därför valde Kemikalieinspektionen att följa upp om någon förbättring hade skett. Resultatet visade att flera av företagen hade skärpt sig, men fortfarande sålde varor som innehöll farliga ämnen som överskred gränsvärdet. Av de 19 granskade företagen anmäls 16 nu för misstänkt miljöbrott.

Leksaker innehöll bly och förbjudna ftalater

Nästan var fjärde kontrollerad vara innehöll förbjudna mängder av kemikalier och den vanligaste bristen var för höga halter av bly i elektriska och elektroniska varor. Bly kan orsaka skador på nervsystemet och leda till försämrad intellektuell utveckling. Det drabbar normalt inte den som använder enskilda produkter, men det kan ha påverkan på omgivningen både i produktions- och avfallsledet, eller om blyet kommer ut i miljön.

Inspektionen fokuserade även på plastföremål – särskilt leksaker. Av de 48 kontrollerade leksakerna innehöll 5 farliga kemikalier över gränsvärdet. Det rörde sig i dessa fall främst om ftalater, som kan vara hormonstörande, och miljöfarliga kortkedjiga klorparaffiner som även misstänks vara cancerframkallande.

– Det finns ingen stor risk med att använda de enskilda produkterna, men det är viktigt att minska den totala mängden av farliga ämnen som människor och miljön utsätts för, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Lågprisvaror innehåller fler farliga ämnen

Kemikalieinspektionen skriver i rapporten att det fanns en önskan om ett bättre resultat. Att företagen fortfarande har varorna i sitt sortiment, trots att de tidigare informerats om reglerna, kan bero på den stora efterfrågan efter billiga varor på marknaden, tror myndigheten. Det är framför allt bland lågprisvaror som Kemikalieinspektionen ser brister.

Fyra tips till konsumenter om kemikalier i hemelektronik

► All elektronisk hemutrustning ska vara CE-märkt som bevis på att de uppfyller de europeiska säkerhetskraven.

► Undvik att låta barn skruva isär elektriska apparater och låt inte heller små barn stoppa elektronik, exempelvis mobiltelefoner, i munnen.

► Lämna gamla elektriska apparater och elektronikavfall till kommunens miljöstation eller återvinningscentral.

► Även om riskerna är små kan du undvika att placera dator, tv och annan elektronik i barnens sovrum.

Källa: Kemikalieinspektionen

Andel av de granskade produkterna som innehåll olagliga mängder av farliga ämnen:

Samtliga företag som är fetmarkerade har anmälts för miljöbrott.

Inter Agenturer: 9 av 16 (56,3 %)

Teknikmagasinet: 5 av 13 (38,5 %)

East Import: 4 av 11 (36,4 %)

Ahlberg-Dollarstore: 8 av 23 (34,8 %)

Runsven: 6 av 18 (33,3 %)

Moon radio: 3 av 9 (33,3 %)

Coolstuff: 4 av 14 (28,6 %)

SBI Sport: 4 av 15 (26,7 %)

Ur & Penn: 3 av 12 (25 %)

Home Shop Scandinavia: 2 av 8 (25 %)

Jula: 4 av 17 (23,5 %)

Nedis: 2 av 10 (20 %) (Anmäls ej eftersom de hade köpt varorna från ett europeiskt land. Endast importören kan anmälas)

Biltema: 4 av 22 (18,1 %)

Robetoy: 1 av 14 (7 %)

Granngården: 1 av 16 (6,3 %)

Rusta: 1 av 19 (5,3 %)

Suntoy: 0 av 13 (0 %)

Tura: 0 av 11 (0 %)

Totalt: 61 av 261 (23,4%)

Läs också: Bedragare låtsas vara Johan på Tinder – använder bilder på honom och barnen: "Det kan vara en galning"