Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig bransch avkrävs rutiner

Arbetet med att förebygga skador i skogen måste bli bättre enligt Arbetsmiljöverket. I dag finns det brister hos sju av tio arbetsgivare.

Med 16 dödsfall på sex år är skogsbruket en av de farligaste branscherna som finns i Sverige. Det var en av anledningarna till att Arbetsmiljöverket genomfört en samlad inspektion och tittat på 850 arbetsgivare. Det analyserade resultatet är nedslående läsning. Sju av tio arbetsgivare fick krav från Arbetsmiljöverket att förebygga skador i skogen.

– Framförallt måste arbetsgivarna bli bättre på att systematiskt arbeta med arbetsmiljön. De måste kartlägga arbetsmiljön för att veta vilka risker och brister som finns. De måste själva ta reda på hur de kan bli bättre och säkrare, säger Patrik Hemmingsson som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

De utbredda bristerna är inte ett tecken på illvilja från branschens sida, snarare på att kunskapen om arbetsmiljöarbete är för dålig. Där vilar ett stort ansvar på arbetsmarknadens parter att utbilda mindre företag. Men skogsbolagen måste också ställa bättre krav vid upphandlingar, vilket inte alltid sker i dag.

Något som överraskade arbetsmiljöverkets inspektörer var de stora bristerna som fanns kring ensamarbete.

– Ensamarbete går inte att undvika och därför är det så viktigt att ha rutiner för att ha kontinuerlig kontakt med arbetsgivaren. Händer det något när du befinner dig utanför skogsmaskinen och det är 15 minusgrader ute. Då vill du bli saknad, säger Patrik Hemmingsson.