Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilaungdomar provar på fäbodlivet

I sommar kommer sex ungdomar från Färila fritidsgård att prova på ett helt annorlunda liv. Som volontärer på Svedbovallen i Järvsö ska de få lära sig om livet på fäboden.

Kläder för djurskötsel, tillverkning av ost och caféarbete. Varma kläder för kyliga kvällar och mornar. Och något att täcka håret med.

På tisdagen träffade fäbodbrukaren Märit Andersson fritidsledarna Maria Nordin och Monica Hylander för att gå igenom allt inför lägret i slutet av juni. En lista med förslag på vad de ska packa med sig ligger på bordet.

– Att leva fäbodliv blir något nytt för ungdomarna. Jag såg Märits efterlysning av volontärer och tänkte att det där vore något för våra ungdomar på fritidsgården, säger Maria Nordin, ledare på Färila fritidsgård.

Se också: Följ med in i ladugården på Svedbovallen där mjölkning pågår

Om några veckor öppnar Svedbovallen för säsongen och Märit Andersson inleder då sin andra sommar som fäbodbrukare där. I likhet med förra sommaren kommer personer med ett intresse för djur, natur och enkelhet att erbjudas volontärplatser och vara en del av livet på fäboden.

– Jag tyckte att det var en jätterolig idé när jag blev kontaktad av fritidsgården. Det är en möjlighet för ungdomarna att vara nära djur några dagar, något som inte är så lätt i dag, säger Märit Andersson.

Fritidsledarna Maria Nordin och Monica Hylander kommer också att delta i lägret, tillsammans med sex ungdomar från Färila i åldrarna 13 till 16 år.

Läs också: Så var sommaren på Svedbovallen "Jag hade på mig långkalsonger"

– De vet att det kommer att bli hårda dagar med mycket arbete, men också att det blir en möjlighet att lära sig hur människor levde förr, säger Maria Nordin.

De sitter i en av stugorna på vallen. Regnet smattrar mot taket och en brasa brinner i den öppna spisen. Utanför är försommaren spirande grön och tystnaden över vallen är påtaglig, och efterlängtad av många.

Läs också: Affärsman ville köpa 20 ton smör från Svedbovallen

– Ungdomar i dag måste lära sig att varva ner och ta det lugnt och släppa mobilen och datorn. Det här blir en möjlighet för ungdomarna att känna den kravlösa kärleken från djuren och att uppleva naturen och lugnet här, säger Monica Hylander.

Förutom att delta i det dagliga arbetet med mjölkning, produktion av ost och smör, kommer gänget från Färila fritidsgård att hjälpa till med caféarbetet, matning av djur och ta hand om gästerna.

– Kunskapen om hur man kan klara sig själv och framställa mat på egen hand kommer bara att bli mer aktuellt. Det ligger i tiden och är något som vi kommer se mer av i framtiden, säger Märit Andersson.