Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilasågen stänger i jul

Färila sågverk stänger i två veckor under julhelgen. Setrakoncernen, dit Färilasågen hör, stänger alla sågverk mellan jul och nyår.

Annons

– Vecka 52 och vecka 1 står vi stilla. Vi har frågat de anställda om de vill ta ut semester eller komptid. Det gör de flesta, säger Mattias Forslund, platschef på Färilasågen.

– Några kommer att jobba med underhållsarbeten på maskinerna.

Setras niomånadersrapport visar att det är trögt på marknaden.

– Den internationella marknaden för trävaror präglas fortfarande av en mycket stor osäkerhet, skriver Börje Bengtsson, vd och koncernchef i Setra. Byggandet på huvudmarknaderna i Europa ligger kvar på en låg nivå och de statsfinansiella kriserna bidrar till ökad oro för en konjunkturförsämring.

Setras nettoomsättning de första nio månaderna i år var 3 400 miljoner kronor och tredje kvartalet 974 miljoner. I fjol var siffrorna 3 488 miljoner och 1 174 miljoner. Rörelseresultatet för januari-september blev 1 miljon kronor (i fjol 204) och för juli-september 9 miljoner (i fjol 69). Resultatförsämringen i år förklaras främst av bristande balans mellan försäljningspriser och råvarukostnader.

Börje Bengtsson förutspår en fortsatt tuff höst och vinter för sågade trävaror. Därför planeras för julstängning av sågverk.