Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilasågen stänger i jul

Färila sågverk stänger i två veckor under julhelgen. Setrakoncernen, dit Färilasågen hör, stänger alla sågverk mellan jul och nyår.

– Vecka 52 och vecka 1 står vi stilla. Vi har frågat de anställda om de vill ta ut semester eller komptid. Det gör de flesta, säger Mattias Forslund, platschef på Färilasågen.

– Några kommer att jobba med underhållsarbeten på maskinerna.

Setras niomånadersrapport visar att det är trögt på marknaden.

– Den internationella marknaden för trävaror präglas fortfarande av en mycket stor osäkerhet, skriver Börje Bengtsson, vd och koncernchef i Setra. Byggandet på huvudmarknaderna i Europa ligger kvar på en låg nivå och de statsfinansiella kriserna bidrar till ökad oro för en konjunkturförsämring.

Setras nettoomsättning de första nio månaderna i år var 3 400 miljoner kronor och tredje kvartalet 974 miljoner. I fjol var siffrorna 3 488 miljoner och 1 174 miljoner. Rörelseresultatet för januari-september blev 1 miljon kronor (i fjol 204) och för juli-september 9 miljoner (i fjol 69). Resultatförsämringen i år förklaras främst av bristande balans mellan försäljningspriser och råvarukostnader.

Börje Bengtsson förutspår en fortsatt tuff höst och vinter för sågade trävaror. Därför planeras för julstängning av sågverk.