Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilaläkare tog priset

Helhetssyn, närvaro och ett etiskt tänkande. Det var motiveringen när Svenska Läkaresällskapet utsåg Bengt Hofverberg, familjeläkare i Färila, till årets vinnare av Hippokratespriset.

– Förvånande och omtumlande men förstås väldigt roligt, säger Bengt Hofverberg om utmärkelsen.

Hippokratespriset delas årligen ut till läkare med en ”etisk medvetenhet” i syfte att uppmärksamma ett mer holistiskt synsätt inom vården. Svenska Läkaresällskapet noterar dessutom att Bengt Hofverbergs handledning av AT-läkare gör Färila till en attraktiv placeringsort för läkare i allmäntjänstgöring. Själv är han ödmjuk inför lovorden.

– Man tänker inte på sig själv på det sättet, man bara jobbar på. Jag råkade bli uppmärksammad men i grunden tror jag att vi jobbar rätt lika, säger han.

För Bengt Hofverberg handlar det etiska tänkandet främst om att låta patienter komma till tals och beskriva sina problem innan han fastställer en diagnos, något som han menar underlättas av det ”lilla sammanhanget” som man arbetar i på landsbygden.

– Som distriktsläkare har vi en möjlighet att fånga in och veta hur patienten tänker. Jag brukar försöka skapa mig själv en bild av hur patienten själv ser på sitt problem, säger han och förklarar att man på så sätt kan undgå att lämna patienter med obesvarade frågor och onödig oro.