Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färilabo prisades som Årets distansstudent efter imponerande bedrift

Under fyra år har den ensamstående fyrbarnsmamman Chatarina Vick från Färila utbildat sig till lärare på distans. "En enastående prestation", anser Hälsingerådet som utsett henne Årets distanstudent 2016.

Det var en lycklig blivande lärare som mottog stipendiet Årets distansstudent på Orbaden på onsdagen. Förutom 12 000 kronor förärades Chatarina Vick en översvallande motivering till varför just hon fick motta Hälsinglands stipendium.

– Det var jätteroligt. Det har varit tufft ibland att få vardagen att gå ihop. För några veckor sedan ringde de, när jag slet mitt hår över examensarbetet som jag inte fick ihop. Då läste de upp motiveringen och det var roligt att höra att slitet gett resultat, säger Chatarina Vick.

Så här löd Hälsingerådets motivering: "En distanstudent vars prestation är enastående. Med utmärkta studieresultat, extrakurser utöver programmet och samtidigt vikariera som lärare är en bedrift. När detta genomförs av en person som dessutom är ensamstående förälder förundras man över hur det kan vara möjligt."

Hon har pluggat till lärare vid Gävle högskola de senaste fyra åren, men studierna har ägt rum i hemmet i Färila. Distansstudier var den enda framkomliga vägen för Chatarina Vick som är ensamstående förälder till fyra barn.

– För mig med fyra barn går det inte att åka Gävle för studier, så därför är det fantastiskt att ha möjligheten att studera på distans, säger hon.

Hur har du hållit motivationen uppe i fyra år?

– Det här är något jag velat göra. Jag är målinriktad, så när jag gör något vill jag bli klar, det är inte mer med det. Sen har jag haft stor hjälp av föräldrar och min syster, säger Chatarina Vick.

Vidare är hon tacksam för Utvecklingscentrum i Ljusdal som erbjudit de praktiska förutsättningarna för bland annat kopiering och tentamensmöjligheter.

Hon uppskattar friheten som distansstudierna gett, men menar också att det krävs att man är organiserad, disciplinerad och bra på att planera om man ska lyckas som distansstudent.

Och hon har lyckats. Hon lämnar utbildningen med utmärkta skolresultat och i höst väntar arbete på Öjeskolan där hon ska bli lärare för en årskurs 1.

– Det känns lite overkligt att byta bana och börja jobba. Men det är jätteroligt att vara klar.

Men innan dess väntar något roligt med barnen, säger Chatarina Vick, och där kommer de 12 000 kronorna i stipendiepengar väl till pass.

– Pengarna vill jag använda till att göra något roligt med barnen i sommar, de har ju också ställt upp under tiden som jag har studerat. Så nu ska vi göra något roligt tillsammans, säger Chatarina Vick.