Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstark musikhöst

/
  • Barockensemblen Groundhogs i form av herdeflickor, skogsfåglar och dansande gudaväsen tar oss med till 1600-talets England i konserten One Charming Night.
  • Barockensemblen Groundhogs i form av herdeflickor, skogsfåglar och dansande gudaväsen tar oss med till 1600-talets England i konserten One Charming Night.
  • Barockensemblen Groundhogs i form av herdeflickor, skogsfåglar och dansande gudaväsen tar oss med till 1600-talets England i konserten One Charming Night.
  • Först ut i höst bland kammarkonserterna är Kjell Fagéus, klassiskt skolad klarinettist och Adam Forkelid, jazzpianist och kompositör med Två världar, ett möte.
  • Sabina Agnas, gitarr, och Anita Agnas, accordeon på turné med Jorden runt på 60 minuter. De besöker Järvsö och Alfta i Hälsingland.
  • Svägerskorna Sabina Agnas, gitarr, och Anita Agnas, har packat sin gitarr respektive accordeon och drar på turné.
  • Drag kallar de tre i Lendvai String Trio sin konsert som ges i Hanebo, Hudiksvall och Ljusdal.
  • Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett reser på turné till bland annat Söderhamn, Färila och Hudiksvall med pianisten Bengt Forsberg.

Accordeon, klarinett, blockflöjt och piano, är bara några av alla de instrument som kommer att ljuda i Hälsinglands konsertlokaler när det bjuds på kammarmusik i höst.

Annons

De fem föreningar som tillsammans med Musik Gävleborg arrangerar kammarmusik i Hälsingland har fem turnéer att erbjuda i höst. Dessutom arrangerar några av dem lokala konserter.

Först ut är ett lite ovanligt möte mellan den klassiska musiken och jazzen. Kjell Fagéus är klassiskt skolad klarinettist och Adam Forkelid jazzpianist och kompositör. När de två musikerna träffas och improviserar tillsammans möts musik från två världar, en titel som de också har på sin konsert Två världar, ett möte.

De gästar Hälsingland under tre dagar i rad, med start 25 september i Hanebo, därefter Hudiksvall och Söderhamn.

Svägerskorna Anita Agnas, som har med sig sitt accordeon, och Sabina Agnas, med sin gitarr, åker på sin första gemensamma konsertturné. Den besöker Järvsö och Alfta i början av oktober. Anita Agnas är lärare i accordeon på Musikhögskolan i Stockholm och i Falun. Jorden runt på 60 minuter kallar de två sitt program med musik av kända kompositörer.

Färgstarkast i höst, åtminstone när det gäller klädedräkterna, torde barockensemblen Groundhogs vara. I form av herdeflickor, skogsfåglar och dansande gudaväsen vill de ta oss med till den engelska teaterscenen under 1600-talets slut. Den sex personer stora ensemblen både sjunger, dansar och trakterar barockinstrument och består av Anna Nyhlin, Kaj Sylegård, Karl Nyhlin, Louise Agnani, Markus Ström och Claudia Müller.

One Charming Night kallar de sin föreställning med Henry Purcells musik i centrum, som endast ges i Missionskyrkan, Edsbyn den 20 oktober.

2004 bildades Lendvai String Trio i London när Nadia Wijzenbeek, violin, Ylvali Zilliacus, viola och Marie Macleod, cello, studerade tillsammans. Sedan dess har de vunnit flera priser och turnerat runt i Europa. Drag heter programmet, som ges i början av november i Hanebo, Hudiksvall och Ljusdal.

Vindkraft kallar Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett med Bengt Forsberg vid pianot sitt konsertprogram som gästar Söderhamn, Färila och Hudiksvall mellan 22 och 24 november. Blåsarna Andreas Alin, flöjt, Jesper Harryson, oboe, Harmann Stefánsson, klarinett, Jens-Christoph Lemke, fagott och Kristoffer Öberg, horn, räknas som landets främsta, liksom Bengt Forsberg, piano, känd som Anne Sofie von Otters ständige ackompanjatör.

Gävle Symfoniorkester har numera Hudiksvall som sin andra scen och har redan haft sin första konsert där i höst. Lördagen den 19 december kommer de tillbaka tillsammans med Symfonikören, Hudiksvalls kammarkör och solister med Bachs underbara Juloratoriet del 1-3.

DalaSinfoniettan ger som vanligt en Julkonsert i Edsbyn.

Flera av kammarmusikföreningarna arrangerar också egna konserter i höst. Först ut är Musik i Ljusdal den 29 september iLjusdals kyrka. Där blir det orgelkonsert med Lennart Eng, Färila och Rolf Eriksson, Järvsö, tidigare organist i Luleå domkyrka.

Söderhamns kammarmusikförening ger den 24 oktober en Höstkonsert iMissionskyrkan. Pianisten Eva Björk, som är kyrkomusiker i Söderhamn, konserterar med sina döttrar Ellika Sahlin, sång, och Martina Sahlin, sång och flöjt.

Den 28 november arrangerar Kilafors kammarmuskförening ytterligare en konsert i serien Lördagsmusik iHanebo församlingshem. Denna gång med Urban Johansson, gitarrlärare på Bollnäs kulturskola.

Mer läsning

Annons