Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgglada huvuden på Kvarnen

Hon har ett behov av att uttrycka sig genom skulpturer sedan barnsben, han ersätter huvuden med symboler i sina målningar. Konstnärsparet Ina Strömberg och Luis Deza ställer ut sina färgglada verk på Kvarnen i april.

När Luis Deza och Ina Strömberg upptäckte Söderhamns konstförenings hemsida stormgillade paret de ljusa lokalerna. Nu ställer de ut sina verk på Kvarnen, och tycker det känns jätteroligt.

– Det är ju ingen vits att ha skulpturerna i ateljén, jag vill visa upp mina verk, säger Ina Strömberg, boende i Stockholm.

Hennes sambo Luis Deza målar tavlor och gör reliefer. De har varsin ateljé och gör helt olika saker, men det händer att de tar hjälp av varandra i arbetet.

– Har man fastnat kan det vara bra att höra med den andre, men det går inte alls jämföra våra verk med varandra.

Ina Strömberg tycker inte att man kan jämföra konst över huvudtaget, men gör en kort analys av de egna verken.

– Mina skulpturer är lugna, medan Luis tavlor är sprakande.

Hon vill inte heller berätta något om bakgrunden till sina verk, eftersom det skulle göra henne till en författare som gör tolkningen åt betraktaren.

– Det häftiga är att en människa kan fastna för ett verk av någon helt personlig anledning.

Ina Strömberg har skulpterat sedan hon var barn, vilket kommer från en vilja att uttrycka sig. Somliga av sina verk känner hon lite extra för och går och klappar lite på där hemma.

– Vissa saker kan man tycka är besjälade, säger hon.

Luis Deza tycker det är viktigt med glada färger. Han har inga direkta favoriter, men de tavlor som har mest arbete bakom sig kan han känna mer för. Han pekar ut ett par reliefer som han gillar.

– Ingen av människorna på mina tavlor har ett vanligt huvud, det är ersatt med en symbol i stället. Jag tycker att vissa människor inte är människor längre, utan produkter och statussymboler. Jag tolkar dem genom att sätta symboler i stället för ett huvud. Men det kan vara snälla symboler, spirituella eller en gitarr om människan har ett musikintresse.

När han målade ett självporträtt gav han sig själv en Konsum-kasse full av prylar som huvud.

– Jag har självdistans och vet om att jag är påverkad av samhället, vissa människor är omedvetna om det. Men det är lättare att se andras symboler, jag har en kompis som bara pratar fotboll, och han skulle jag måla med en fotboll på axlarna.

Annika Schönning var en av dem som besökte utställningens vernissage. Hon är ofta på Kvarnen för att se konst.

– Det här är något jag inte sett förut, det är helt underbara grejer. Jag blir berörd och vill både känna på skulpturerna och ta med mig tavlor hem, säger hon.

Paula Schönning och Jonathan Wigren är också flitiga konstbesökare.

– Det är annorlunda verk, jag gillar dem, säger Paula Schönning.

Musikeleverna Kajsa Säfström, Hilda Schönning, Christian Hedberg och Elia Sundin underhöll på vernissagen. Utställningen pågår till den 27 april.