Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgforskning i Fågelsjö

Sex forskare befinner sig nu på världsarvsgården i Fågelsjö och tittar på färg som ett led i ett treårigt forskningsprojekt.

– Vi tittar på färgerna från alla möjliga synvinklar, säger Anneli Palmsköld.

Hon är etnolog och deltar i ett tvärvetenskapligt projekt där en målerikonservator, en konstvetare, en fysiker och två kemister studerat Gammelgården Bortom Åa i Fågelsjö under veckan.

Och de har alltså varit där för färgen.

Utöver att studera gamla handlingar och arkivmaterial har forskarna med hjälp av bland annat röntgenfluorescens granskat färgen i väggmålningarna, möbler och textilier.

– Vi undersöker pigment, färgmedel och bindemedel för att kunna säga något om färgen och förstå hur den tillverkades, säger målerikonservatorn och projektledaren Ingalill Nyström.

Forskarna vill dels veta mer om vilka råvaror och material som användes i konsten på 1700- och 1800-talen. Lärdomar som sedan kan användas till att bättre ta hand om Hälsingegårdarna i framtiden.

– I samband med att gårdarna blev världsarv har man åtagit sig ett ansvar att bevara gårdarna, och för att göra det på rätt sätt behöver man veta mer. Vet man vilka pigment som använts vet man hur det bryts ner, säger Anneli Palmsköld.

Vilka fynd som gjorts i Bortom Åa är för tidigt att säga, men under veckan kommer forskarteamet även besöka Ljusdalsbygdens museum och Hälsinglands museum.