Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fares får stanna

Av de 74 som kom till asylboendet i Hassela i höstas har nu ett 30-tal fått permanent uppehållstillstånd. En av dem är Fares Al-Massri.

Migrationsverkets beslut att syrier ska beviljas permanent uppehållstillstånd, Put, ligger till grund för ett 30-tal av de boende på Nordanbrovägen nu fått sina Put. Bland dessa finns 15-åriga Fares Al-Massri, hans 13-åriga lillebror Hamza och storasyster Malak, som är 22.

Beskedet var förstås glädjande och en lättnad för alla. Nu har även deras föräldrar, som fortfarande är kvar i Egypten, sökt anhöriganknuten asyl i Sverige via ambassaden i Kairo.

– Vi har kontakt med dem två gånger i veckan, säger Fares. Han kan några ord på svenska, hans lärare i förberedelseklassen, Samir Zaino, tolkar och förklarar resten.

När Monica Olsson var på besök i klassen fick hon se en film som Fares har sin mobiltelefon:

– Detta är mitt rum i Syrien. En bilbomb exploderade utanför husväggen i oktober 2012.

Han berättar om brännskador han fick, och glassplitter som fastnade i låren och måste opereras bort. Lillebror Hamza fyller i:

– Hela rummet var uppochnervänt. Jag gömde mig under en filt, men Fares stod vid fönstret...

Han stoppar ner mobiltelefonen och berättar att det bästa som hänt på sistone varken har med asylboendet, skolan, eller ens kommunstyrelseordförandens besök, utan att han nyligen fick återse sin bror Ahmed.

– Han kom över helgerna, från förläggningen i Flen. Vi gjorde en massa saker, bland annat visade jag honom Hassela. Och min syster lagade speciell mat för hans skull, olika piroger och en slags risrätt. Han sa att det var för hennes mat han egentligen kom hit!