Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får vi se några gladare miner i år, Broberg?

Jag tippade tidigt att det blir Hammarby och Sandviken i final.

Jag ser åtminstone inte ännu någon anledning att ändra på tipset.

Många tänker nog igen: "Broberg viker alltid ner sig i kvartsfinal".

De två senaste åren har det också blivit förlust och respass i tre raka matcher.

Men jag tycker att oddsen för att matchserien ska bli jämnare är högre i år.

Jag tror till och med att Broberg är rätt så nöjd med det blev just Sandviken – i valet mellan Sveriges två klart bästa lag.

För statistiken är förödande emot Hammarby.

På lördag eftermiddag i Göransson arena spelas den första matchen i bäst av fem matcher.

Jag längtar redan.

Jag är rätt säker på att spelarna i Broberg längtar minst lika mycket – trots att det alltid tagit stopp i kvartsfinal nio år i rad.

Det är ändå bra gjort att ta sig till slutspel år efter år för ett lag med begränsade resurser och en ständig flykt av de bästa spelarna. När lag som Bollnäs och Villa till och från sviktat har Broberg alltid stått där med en slutspelsbiljett i handen.

Ungefär lika stabilt och säkert varje gång.

Det har samtidigt varit det största problemet för att nå längre. Den senaste säsongernas tabellrader – åtta–sjua–åtta–sexa–åtta–sexa och sjua – visar varför.

Det är i stort sett bara Hammarby som lyckats med konststycket att krångla sig vidare till en semifinal efter att ha missat topp-fyra.

Min känsla är att Broberg kommer bättre förberedda och med bättre vibbar i laget nu inför slutspelet jämfört med den struliga fjolårssäsongen.

En tillbaka blick visar att det nästan alltid brukar vara målmässigt jämna matcher mellan lagen. Frågan är också hur mycket Sandviken påverkas av det faktum att 100 000 kronor slarvades bort i Edsbyn i tisdags.

Det vill nu till att Svenne Olsson & Co gjuter extra mod i spelarna som får Broberg att visa upp säsongens vassaste spel.
Det kommer att behövas.

Men det behöver inte alltid vara snyggt och vackert.

Även om Broberg förstås ska göra det de år bäst och spela varierat med fart, lyft och ett bra djupledsspel försöka utmana Sandvikens svagaste lagdel som är försvaret.

Men allra viktigast är ändå att Broberg lyckas äga bollen långa stunder. Det finns inget bättre lag i landet än Sandviken som så snabbt flyttar bollen mellan varandra och på ett effektivt sätt avväpnar och trycker ner motståndarna längre och längre ner i banan.

Försvarslinjen med Ilari Moisala, Magnus Fryklund och Robin Redin får förstås en nyckelroll. Liksom målvakten Dennis Wasberg som måste spela på topp.

Den svåraste nöten att knäcka för Broberg är att få stopp på Sandvikens monsteroffensiv.

192 mål på 26 omgångar är en brutal siffra.

Christoffer Edlund svarade själv för 73 mål.

Junioren (!) Erik Pettersson gjorde 49 mål.

Jag tror på en bättre kvartsfinalserie för Broberg i år.

Men jag tänker därför inte skruva upp förväntningarna allt för högt.