Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får protesterna någon betydelse?

Annons

Det är ett viktigt möte som kommunstyrelsen för Hudiksvalls kommun påbörjar under torsdagsförmiddagen. Flera viktiga beslut ska fattas. Beslut som kommer att ha stor påverkan på kommunens framtid. Även om besluten också ska konfirmeras av kommunfullmäktige.

Störst intresse väcker självklart ärendet som berör skolstrukturen i kommunen.

Det bör inte för någon råda något tvivel om att skolstrukturen måste förändras. Antalet elever har minskat, och då måste även skolkostymen förändras.

Men kvalitén på verksamheten i Hudiksvalls kommuns skolor behöver också bli bättre. Vi kan i dagens HT läsa att kunskaperna i matematik försämras för tredje året i rad bland Hudiksvalls elever. För femteklassarna är det bara eleverna på nedläggningshotade Mo skola som kommer över kravnivån. Och för de niondeklassare som för ett år sedan lämnade grundskolan var det för var tionde elev utan godkänt betyg i ämnet.

Utvecklingen för det genomsnittliga meritvärdet för avgångseleverna i Hudiksvalls grundskola är heller ingen rolig läsning. Medan riksgenomsnittet konsekvent har stigit sedan millennieskiftet har det hoppat lite upp och ned för Hudiksvall. Och de senaste åren har det sjunkit ordentligt.

Så när ledamöterna i kommunstyrelsen i dag sätter sig till bords för att behandla frågan om den framtida skolstrukturen är det inte bara ja eller nej till skolnedläggningar som de måste ta ställning till. De måste också bestämma sig för vilken struktur som är bäst för att för att förbättra kvalitén i verksamheten.

Det är fortfarande så att inriktningen för skolstrukturen borde vara att det ska vara nära till skolan i de tidiga åldrarna. Ju äldre eleven blir desto längre får eleven vara beredd att vägen till skolan blir.

Men närhet till skolan måste också vägas mot kvalitén i verksamheten. Om man väljer att tumma på kvalitén så gör man eleverna en ordentlig björntjänst.

Strukturbeslutet kompliceras ytterligare av det politiska spelet och det faktum att vi bara har ett drygt år kvar av mandatperioden. Det är inte precis en valvinnare att lägga ner skolor. De partier som väljer att medverka till ett sådant beslut riskerar att straffas av väljarna. Därför återstår det att se om protesterna får någon betydelse.

Framför allt riskerar Socialdemokraterna att få ordentligt med stryk eftersom de lovat att inte lägga ner någon skola under den här mandatperioden.

Men så är det när man lovar något som man inte kan stå för.

På kommunstyrelsens bord ligger nu alltså förslag om att stänga Norrbo skola och Mo skola. Dessutom förslag om att utreda möjligheterna till att ytterligare samordna grundskoleverksamheten.

Det man kan ställa sig frågande till är varför beslut om skolnedläggning ska fattas innan denna utredning är färdig. För det kommer inte att räcka med att lägga ner de här båda skolorna. Vore det inte bättre att fatta hela strukturbeslutet på en och samma gång? Eller är utredningen bara ett sätt att försöka skjuta ytterligare svåra beslut på framtiden? Kanske till efter valet?

Samtidigt duger det inte att bara säga nej till skolnedläggningarna. Kostymen är för stor och måste minskas. Frågan är alltså inte om, utan hur.