Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får pojkar leka med dockor?

Normer. Jämställdhet. Ofta när det nämns tänker många på tjejers och kvinnors rätt i samhället.

Och ja, det är ett viktigt samtalsämne. Men ofta glömmer man att det även handlar om pojkarnas rätt. Det är inte alltid så lätt för pojkarna heller, ett exempel är min egen lillebror.

Min lillebror lekte gärna med dockor när han var yngre, eller som han kallade dom; "bäbisar". Speciellt lekte han med de två bäbisarna Hilda och Pontus. Han tog med Hilda till dagis ibland. När han började skolan blev dockorna allt minde intressant och i dag leker han inte alls med dom.

När min lillebror gick i sexårs hittade han och min lillasyster en låda med Barbiedockor på vinden som de tog fram och lekte med. Efteråt frågade lillebror min pappa om pojkar verkligen kunde leka med Barbie, vilket pappa svarade självklart på.

En dag senare skulle lillebror bli hämtad av en kompis. Då fick han problem och sade till pappa att dockorna måste bort, han ville inte visa dockorna för kompisen. Pappa pratade med honom och sa att det inte var nödvändigt. När lillebror blivit hämtad hittade vi ändå Hilda och Pontus liggandes bakom tvättkorgen i tvättstugan.

När en kompis till lillebror skulle följa med hem fick han problem igen och ville städa undan dockorna. Men han glömde bort det. När han och kompisen satt i bilen på väg hem kom lillebror själv på att han glömt ta bort dockorna och sa: "Jag har två dockor i mitt rum, som jag aaaldrig leker med".

Kompisen sa inte så mycket men lillebror fortsatte: "Jag har glömt vad dom heter... hmmm... Hilda och Pontus var det nog, men jag har en lyftkran också, som kan lyfta saker." Det första lillebror gjorde när han kom hem var att bära ut dockorna ur sitt rum. Senare passerade han och hans kompis Barbielådan, och han slänger ur sig "Det där är barbiedockor, fula va?" Den kvällen när rummet skulle städas var dockorna det första lillebror ställde tillbaka.

Att det kan finnas så mycket osäkerhet i en sådan liten person. Sex år gammal och visste redan exakt hur samhället är uppbyggt, och vad som förväntas vara rätt och fel för just honom. För min egen del lekte jag med både Barbiedockor och racerbilar och såg ingen större skillnad på vad som var gjort för vem.

Men jag tror också att där kan det vara lite lättare för flickor än för pojkar. För om flickor har på sig pösiga jeans, leker med racerbilar, spelar fotboll och hänger med killarna är hon en pojk-flicka, och det är väll lite coolt? Kanske något föräldrarna kan skryta med inför andra. Men hur många föräldrar har du hört som skryter om sin son som älskar rosa, leker tebjudning och tycker att smink är det bästa som finns?

Ordet flick-pojke, finns det ens?