Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får pengar men måste ändå spara

Från minus 9,5 till minus 18 miljoner under bara en månad.
Visserligen ska socialnämnden få ett tillskott på 12 miljoner, men det kommer ändå inte att räcka.
– Vi måste hitta besparingar, säger ordförande Mattias Benke (S).

Annons

Förra veckan beslutade majoriteten i kommunstyrelsen att utöka socialnämndens och omvårdnadsnämndens budgetramar med 12 miljoner vardera. Tillsammans skulle de annars generera ett underskott på mer än 30 miljoner under 2014.

Men frågan är om de pengarna räcker för socialnämndens del. När de förra veckan fick ta del av prognosen för mars-april hade underskotet vuxit från 9,5 till 18 miljoner.

Mattias Benke säger att nämnden blev helt tagen på sängen:

– Vi har ju gått minus länge, men att minusresultatet fördubblades under en och samma månad var inte vad vi hade förväntat oss.

Han är glad över tillskottet på 12 miljoner, men säger att det inte kommer att räcka utan att ta till sparåtgärder. Och då handlar det framför allt om att minska placeringarna av barn och unga i HVB- och familjehem.

– Det är där det har stuckit iväg mest. Ska vi klara det här måste vi satsa mer på öppenvården här hemma. Och då är det ett måste att socialtjänsten kan erbjuda det stöd som behövs, säger Mattias Benke.

Men att skicka färre personer på HVB- och familjehem utanför kommunen är ett mål som ni har haft länge, varför har inte det fungerat?

– Det stämmer att vi sagt att fler ska vårdas på hemmaplan, men samtidigt har vi haft en stor personalomsättning på förvaltningen vilket har gjort att vi inte kunna leva upp till målet. Det behövs en rutinerad personal för att kunna hitta andra lösningar än just placeringar, säger Mattias Benke.

Vad den stora personalomsättningen beror på, säger han sig dock inte ha någon kunskap om, mer än att många väljer att gå vidare till andra jobb.

– Det är klart vi måste arbeta med den frågan också. Det är viktigt att trivseln är god och att de anställda kan utvecklas i arbetet. Hög personalomsättning kostar pengar det med.

Det viktigaste tycker han ändå är att nämnden precis som nu, är ense och drar åt samma håll för att hitta lösningar som kan räta upp ekonomin.

– Det går inte att blunda och bara hoppas på att få mer pengar, läget är allvarligt, understryker Mattias Benke.

En första åtgärd blir nu att anställa en planeringssamordnare som får till uppgift att titta på de många HVB-placeringarna och försöka hitta bättre lösningar. Nämnden håller även på att rekrytera ytterligare en jourfamilj i kommunen.

– Det behövs någon som samordnar öppenvårdsinsatserna också. Vi kommer inte att kunna fixa det här i år, men nu krävs det tydliga direktiv och åtgärder, säger Mattias Benke.

Karin Olsson är kommunens socialchef. Hon håller med om att det länge funnits ett mål om att utföra det mesta av vården på hemmaplan, men att man inte lyckats nå fullt ut.

– Det är som Mattias Benke säger, vi har en väldigt duktig och välutbildad personal, men som ny på tjänsten är det ibland lättare att välja en placering i stället för vård på hemmaplan.

Själv hoppas hon mycket på planeringssamordnaren som hon tror kan bli en framgångsfaktor.

– Vi hade en sådan tjänst tidigare och då var det lättare att samordna verksamheten, säger Karin Wiklander.

Just nu ser alla enheter inom socialförvaltningen över vad det går att spara på i verksamheten. Vad resultatet blir får hon klart för sig först om några veckor.