Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Far och son startar eget

Sedan september förra året har Anders och Svante Mohss jobbat med att få klar den röda byggnaden nära hamnen. Snart kan verksamheten, en kombination av båtverkstad och produktion av musikinstrument, dra i gång.

Den är ännu inte helt färdigbyggd, den stora röda fastigheten som inte existerade över huvud taget för drygt ett halvår sedan. Byggandet påbörjade far och son under hösten, med målet att ha allt färdigt när april månad anländer. Åtminstone planeras den delen av verksamheten som inriktar sig mot båtar vara redo för öppning då.

Svante Mohss, som tidigare har arbetat som båtmekaniker i både Stockholm och Hudiksvall, bestämde sig för att starta eget tillsammans med sin pappa.

– Vi har en väldigt fin skärgård här. Och med båt är det lätt att ta sig ut till de olika stränderna. Antalet bryggor runtikring ökar också. Om man tittar statistiskt så är det faktiskt mest båttätt på östkusten. Så nog finns det en marknad allt, säger Anders Mohss.

Förutom olika former av båt- och motorservice kommer de bland annat att erbjuda vinterförvaring, sjösättning och upptagning.

Bakom en dörr i lokalens bortre del, förbereds för verksamhetens andra del. Den är inte på något vis besläktad med båtbranschen, utan har en helt annan inriktning – nämligen musik.

Anders Mohss lyfter på det tjocka platstäcket, som ännu är den dörr som skiljer de båda utrymmena åt, och går in.

– Här inne kommer det att produceras pedagogiska instrument, säger han.

Men det handlar inte om vilka inte speldon som helst. Utan de är konstruerade med en speciell enkelhet, som gör att de lämpar sig särskilt bra för bland annat förskolor, förståndshandikappade och även inom äldreomsorgen. Flöjter med endast en ton och väldigt enkla gitarrer är två exempel på de instrument som snart kommer att bli till där inne.

En stor del av dem exporteras sedan till Japan, något som har sin naturliga förklaring.

– Det finns väldigt många äldre där. Omkring 8-9 miljoner personer är över 80 år, säger Anders Mohss.

Han förklarar att musik har en utvecklande effekt på människor. Och i och med att instrumenten är så pass lätta att använda blir själva utövandet mer okomplicerat.

– Det undanröjer vissa hinder som annars kan finnas där, säger han.

Anders Mohss pekar upp mot taket och förklarar att det utrymmet kommer att bli till kontor.

– Där planerar vi att hålla i olika utbildningar och kurser, säger Anders Mohss.

Ännu återstår en del arbete med byggnaden. Sedan är de redo att ta emot båtägare.

– Nu är vi spända på båtsäsongen, säger Svante Mohss.