Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får det vara lite påskspänning?

Påsken är en av Norges stora helger. Det är då "alla" drar till hytta för att gå på tur, elda i öppna spisen och mysa med en bra deckare. Påskekrim är ett begrepp som numera känns ganska välbekant för oss också, skriver Anders Wennberg.

Två av de här romanerna är nya bekantskaper för mig: Jörn Lier Horst och Gillian Flynn. Unni Lindell är sedan många år en av mina stora favoriter och hon har aldrig gjort mig besviken. Det hon skriver är alltid genomarbetat och av mycket hög klass. Brudkistan är inget undantag.

Gillian Flynn har ni säkert hört talas om. Gone Girl är en internationell succé och naturligtvis på väg att bli film.

Jörn Lier Horsts Grottmannen är norrmannens andra roman på svenska. Han har fått mycket uppmärksamhet (ni såg kanske intervjun här på sidan den 20 mars) och jämförs med storheter som Jo Nesbö.

Gone Girl handlar om Nick och Amy Dunne som har lämnat New York för att slå sig ner i Nicks hemstad i Missouri. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy försvunnen. I villan finns spår av en våldsam strid och Nick har märkvärdigt svårt att förklara var han har varit och vad som kan ha hänt. Han blir förstås misstänkt.

Jag ska inte förneka att den här romanen har många fina kvalitéer. Den är i långa stycken infernaliskt spännande och har ett par riktigt oväntade kantringar i handlingen. Det som jag tror är inte det som sker, om ni förstår vad jag menar.

Men jag har en stor invändning och det är omfånget. Över 500 sidor och ändå har Gillian Flynn inte fått till ett slut som känns som ett slut. I stället verkar det som om hon har tvingat sig att fortsätta skriva i brist på idéer om hur säcken ska knytas ihop. Det är synd, för det här är länge en roman som förtjänar alla läsare och allt beröm.

Grottmannen av Jörn Lier Horst handlar om ensamhet, självvald eller påtvingad. På en liten gata hittas Viggo Hansen död i sin tv-fåtölj. Han har varit död i fyra månader utan att någon har saknat honom. William Wisting, kriminalpolis i Larvik, bor på samma gata. Det finns inget som tyder på brott så utredningen läggs till handlingarna. Wistings dotter Lina är journalist och bestämmer sig för att skriva Hansens historia.

Varför kan en människa vara död i fyra månader utan att någon reagerar?

Ungefär samtidigt hittas ett annat lik på en julgransodling. Inga id-handlingar talar om vem det är, det enda som finns är en broschyr som dock har några fingeravtryck. De visar sig tillhöra en av FBI:s mest eftersökta seriemördare. Det ger dödsfallet en helt annan dignitet.

Jörn Lier Horst har jämförts med Jo Nesbö, det finns till och med de som anser att han är bättre. Det är han inte. I mina ögon är Nesbö fortfarande ohotad på tronen bland manliga krimiförfattare i Norge. Horst är inte alls dålig, men Grottmannen är varken mer eller mindre en ganska konventionell historia.

Jag har sparat det bästa till sist. Unni Lindells Brudkistan är ännu ett exempel på deckardrottningens skicklighet som författare. Hon behärskar berättargreppen till fulländning och utvecklar kraftfältet mellan Cato Isaksen och Marian Dahle ett snäpp till. När faller de i varandras armar? är en fråga som jag tror fler än jag ställer sig.

Brudkistan handlar om ett mord på en journalist som precis har berättat för en gammal vän att hon ska berätta vad som hände för 25 år sedan då en 12-årig flicka dog under mystiska omständigheter. De båda kvinnorna, flickan och hennes bröder kände varandra då.

På det psykiatriska sjukhuset Gaustad i Oslo arrangerade man så att barn till intagna regelbundet deltog i barndagar, en verksamhet som tog slut i samband med dödsfallet. Men nu rullas historien upp igen och alla som på något sätt var med dras in i utredningen.

Två före detta patienter, en präst, en sekreterare, en överläkare och så de fyra barnen – det finns gott om tänkbara gärningspersoner. Brudkistan är påskekrim av bästa märke! Och Isaksen-Dahle-dramat då? Tja, läs så får ni se...