Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får bygga eget vindkraftverk

En privatperson i Stråtjära vill bygga ett eget vindkraftverk. Gårdsverket består av en 16 meter hög mast med rotorblad som har en diameter på 11-12 meter. Nu har anläggningen fått bygglov.

Masten ska monteras på ett fundament som gjuts under marknivå. Verket ska placeras på en åkerholme som ligger 200 meter från bostadshuset och själva elanslutningen görs med en luftburen ledning.

Bullerpåverkan har utretts, och bedömningen är att nivån kommer att hamna under gränsvärdet på 40 dBa. Skulle ljudnivån bli högre kan myndigheterna kräva ljuddämpande åtgärder.

En granne var negativ till gårdsverket, men enligt bygg- och miljönämnden ska parterna har kommit överens och bygglov har beviljats.

– Såvitt jag vet är det här det första gårdsverket i kommunen som vi har gett bygglov, säger Lennart Gard (S), ordförande i nämnden.