Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelset lyder inte domstolen - Fikru Marus förhandling inställd: "Är mycket allvarligt"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Svenska UD ansåg sig ha fått försäkringar, om att de etiopiska myndigheterna skulle se till så att den lungsjuke Fikru Maru kunde inställa sig i domstolen. Men det blev ingen dom på onsdagen heller.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i en kommentar:"Jag har nåtts av beskedet att dagens domstolsförhandling återigen har skjutits upp. Detta är mycket allvarligt. Nu måste etiopiska myndigheter se till att rättsprocessen kan fullföljas och att Fikru Maru kan få medicinsk vård utanför Etiopien."

Läs mer: Tre år utan dom: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

På onsdagseftermiddagen begav sig Emy Maru åter till sjukhuset där hennes pappa Fikru Maru vårdas. Onsdagens besked var ytterligare ett bakslag.

– Vi måste göra en ny lungröntgen på pappa. Det bubblar i hans drän, säger Emy Maru.

För att inte Fikru Marus lunga ska kollapsa på nytt har läkarna satt in ett sugdränage, eller drän som Emy Maru säger. Han har haft dränage större delen av tiden sedan han insjuknade den 3 september. Men det finns risk för att infektion uppstår i såret där dränaget sugs in.

Nu behövs en ny lungröntgen för att visa om hans tillstånd förvärrats. Samtidigt måste familjen konstatera att det återstår ytterligare nio dagar tills domstolen kan ge ett medgivande att Fikru Maru förs ut ur Etiopien för vård.

– Nu har vi den 21:a och kan bara hoppas att inget händer, säger Emy Maru uppivet.

På onsdagen förtydligade Sverige alltså sin inställning att Fikru Maru ska föras ut ur landet för att få den kvalificerade vård som behövs för det livshotande tillstånd som han befinner sig i med en kollapsad lunga som inte läker med etiopiska vårdinsatser.

Svenska myndigheter kräver därmed inte att Fikru Maru förs till Sverige för akut vård. Den svenska uppfattningen är att det viktigaste är att den lungsjuke Fikru Maru opereras. Det kan ske i något näraliggande land med kvalificerad sjukvård om rättsvårdande instanser i Etiopien föredrar ett sådant alternativ uppger företrädare för UD.

Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har tagit upp Fikru Marus fall med sina etiopiska motparter. UD uppger att de intensifierat sitt arbete kring den fängslade svenske hjärtläkaren sedan han insjuknade den 3 september. Trots det kommer Fikru Maru att ha suttit fängslad i 1 257 dagar utan dom, då målet mot honom tas upp på nytt på fredag den 21 oktober.

Läs mer: Kritik mot hanteringen av Fikru Maru: "Farsartad process"

– Vi har respekt för att beslutet är etiopiska myndigheters. Men idag har rättsprocessen inte fullföljts och det är minst sagt allvarligt, säger kansliråd Patric Nilsson vid UD.

Idag har rättsprocessen inte fullföljts och det är minst sagt allvarligt

Utifrån sitt sjukdomstillstånd har Fikru Maru valt att inte längre försvara sig själv. Han har bett domstolen att avkunna dom utifrån det material som parterna hittills lagt fram. Domstolen har utlovat dom, om Fikru Maru personligen inställer sig till förhandlingen.

I fredags ställdes förhandlingen in eftersom fängelseledningen inte ansåg sig kunna garantera en säker transport från sjukhuset där han vårdas. I måndags ställdes förhandlingen in på grund av missförstånd och protokollfrågor kring transporten mellan domstolen och fängelseledningen.

Läs mer: Nordiska ambassadörer på plats när Fikrus förhandling ställdes in på nytt

Domstolen hotade då att ta hjälp av federal polis om inte fängelseledningen såg till att Fikru Maru fick läkarassisterad hjälp att inställa sig på onsdagen. Fortfarande diskuterar fängelseledningen och domstolen kring vem som har ansvar för Fikru Marus hälsa om han flyttas från sjukhuset. UD jobbar nu för att förhandlingen ska genomföras den 21 oktober.

– Vi fortsätter göra vad vi behöver göra för att processen ska fullföljas, men vi hamnar slutligen i att beslutet inte är vårt, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.