Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsedomar i Panaxiahärvan

En man och en kvinna döms till fängelse och fem miljoner kronor i skadestånd för att ha missbrukat sin ställning inom bolaget.

Stockholms tingsrätt meddelade på fredagen domarna i Panaxiahärvan, ett efterspel till förra höstens konkurs där flera företag och organisationer i Hälsingland drabbades. Bland annat förlorade Konsum Gävleborg elva miljoner kronor.

Två personer har dömts. Den ene är en 47-årig man bosatt i Järfälla och den andra är en 39-årig kvinna bosatt Stockholm.

Mannen, med inflytande i bolaget, döms till fängelse i ett år och sex månader för trolöshet mot huvudman för att tillsammans med kvinnan ha fört över fem miljoner kronor från Panaxia till ett bolag utanför koncernen.

Däremot frias han i två punkter som handlar om grovt bokföringsbrott, två punkter av trolöshet mot huvudman, grov förskingring samt grov stöld.

Mannen misstänktes ha beordrat anställda på Panaxia att under kvällstid packa sedlarna i säckar. Men åklagarens bevisning räckte inte för en fällande dom.

Kvinnan, tidigare chef inom i Panaxia, döms till fängelse i ett år och nio månader för trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Hon frias i punkterna grovt bokföringsbrott och en punkt som gäller trolöshet mot huvudman.

De dömda ska också betala totalt fem miljoner kronor plus ränta i skadestånd till Panaxias konkursbo.

Åklagaren hade också yrkat på näringsförbud, men det ogillades av tingsrätten.

Omkring 650 miljoner kronor av kundernas pengar saknades vid konkursen. Då var Panaxia Sveriges tredje största värdetransportföretag. Bolaget hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Skandalerna kring Panaxia ledde till en politisk debatt om tillsynen över värdetransportföretagen.