Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsedom för våldtäktsförsök slås fast

Även hovrätten fäller en 28-åring för våldtäktsförsök och slår fast domen på ett års fängelse. DNA-spår ledde fram till gärningsmannen.

För över tre år sedan utsattes en kvinna för ett våldtäktsförsök i Bollnäs.

Hennes kläder analyserades och på en tröja hittades sperma och det gick att säkra ett fullständigt DNA-spår.

Nästan två år efter våldtäktsförsöket, misstänktes den 28-årige mannen för ett annat brott. Polisen tog salivprov och körde mannens DNA i det så kallade spårregistret. Det blev träff på sperman från våldtäktsförsöket.

Kvinnan var på väg hem från krogen när hon träffade två män.

En av männen gick vidare. Hon fick inte tag på en taxi hem och slog följe med den andre mannen, en i dag 28-årig man som numera bor i Stockholmstrakten.

De slog sig ned och pratade. Mannen började göra närmanden. Kvinnan försökte avvisa mannen, men han tryckte ned henne på rygg. Hon uppger att hon inte vågade skrika när mannen började knäppa upp hennes byxor. Men han lyckades inte helt knäppa upp byxorna och dra ned dem. Kvinnan kunde hålla fast byxorna med händerna.

Men mannen började gnugga sig mot kvinnan och fick utlösning.

Efteråt kunde kvinnan göra sig fri.

En anmälan gjorde och polisen tog hand om hennes kläder.

När mannen kunde identifieras med hjälp av DNA-spåret åtalades han vid Hudiksvalls tingsrätt.

Domstolen ansåg att DNA-spåret talade sitt tydliga språk. Även om kvinnan inte kände igen mannen vid en fotokonfrontation, är pekar DNA-spåret ut mannen som den rätta gärningsmannen.

28-åringen förnekar helt brott och överklagade till Hovrätten för nedre Norrland.

Mannen har ifrågasatt DNA-beviset säkerhet, men både tingsrätten och hovrätten anser att det inte finns skäl att ifrågasätta analysen. Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, utesluter att DNA-spåret är från en annan person.

Hovrätten slår fast domen på ett års fängelse och 60 000 kronor i skadestånd.