Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsechefen pratade bemötande

Temadag om bemötande med föredrag och utställningar. Förra anstaltschefen Ann-Britt Grünewald vet vilken stor betydelse bemötandet har.

– Man kan bemöta människor på många olika sätt och de föreläsare vi har kan berätta utifrån helt skilda utgångspunkter, säger Markus Evensson, ordförande i handikapprådet.

Den mest kända av föreläsarna var Ann-Britt Grünewald, som bland annat har 28 år inom kriminalvården bakom sig. Hon har dessutom Ljusdalsanknytning, då hennes mor, 88 år gammal, bor i Ljusdal.

Det var en ny värld som öppnade sig då Ann-Britt Grünewald började arbeta på Österåker.

Hon har fått lyssna till fler hundra tragiska livshistorier. Varför är 80 procent av de straffade män? Vilken roll spelar biologin med anlag, arv och barndom?

– Miljön är en annan faktor. Alla barn går i skolan och problem går att fånga upp tidigt, men gör vi det? Det vore oerhört lönsamt att satsa på de små barnen.

– Ytterligare en faktor är existensen. Ett fängelse är ett koncentrat av alla existentiella frågeställningar. Det finns tre frågor: Duger jag? Är jag älskad? Finns det en mening i mitt liv? Svarar du minst två ja så finns livsenergi. Annars finns risken att gå in i en depression. Vi borde satsa minst lika mycket på att förebygga självmord som trafikolyckor, menar Ann-Britt Grünewald.