Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för sexuellt tvång

Fyra månaders fängelse samt skyldighet att betala skadestånd till offret. Det blev domen mot den man som stod åtalad för sexuellt tvång och hot mot tjänsteman.

I dag föll domen mot den man som stod åtalad för sexuellt tvång samt hot mot tjänsteman. Mannen anmäldes efter en krognatt 2012 då han anklagades för att ha utövat sexuellt tvång mot en kvinna. Enligt kvinnan upptäckte hon mannen några meter bort efter att hon kissat i ett buskage, när han kommenterade hennes utseende. Han knuffade omkull henne och tog på hennes kropp medan han höll fast henne. I samband med att någon gick förbi på en grusväg tog sig kvinnan loss och sprang tillbaka in på krogen. Där berättade hon så småningom för en bekant och en krogvakt vad som hänt. En polispatrull tillkallades till platsen och mannen förhördes samma natt.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att det var kvinnan som tog kontakt med honom. Åklagaren hänvisade till journalanteckningar, fotografier samt sakkunnigutlåtanden som bevisning under rättegången. Rätten konstaterade också att det inte fanns någon teknisk bevisning för att de två skulle haft kroppslig kontakt.

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i fyra månader för sexuellt tvång. Han ska också betala skadestånd till kvinnan med 40 000 kronor. Tingsrätten fann att övergreppet kan jämställas med ett gatuöverfall där offret blivit överraskat och haft svårt att värja sig.

Mannen döms också för hot mot tjänsteman, då han hotat att döda en busschaufför på julafton 2012. Efter att mannen och hans bekant uppträtt stökigt på bussen från Vågbro mot stan blev de tillsagda av busschauffören. Mannen ska då ha klivit fram och hotat busschauffören till livet.

Eftersom mannen tidigare avtjänat ett fängelsestraff för misshandel och olaga hot anser rätten att hans återfall i brott och de två nya åtalen motsvarar fyra månaders fängelse.