Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för hot mot tjänsteman

En man från Söderhamns kommun dödshotade personal på Migrationsverket och döms nu till fängelse i tre månader för hot mot tjänsteman, skadegörelse och narkotikabrott.

Vid tre tillfällen under januari och februari i år dödshotade en man anställda vid Migrationsverket i Söderhamn. En av tjänstemannen fick höra att "något dåligt eller hemskt skulle hända honom och hans familj." Andra anställda fick ta emot dödshot under möten med mannen eller via mejlkonversationer med honom. Mannen ska också ha sagt att om han inte fick de handlingar han begärt skulle han försöka döda migrationsministern.

Mannen själv har tidigare nekat till brott och menar att han inte har uttalat några av de hot som åklagaren påstått. Mannen hävdade att det antingen var rena påhitt eller att det blivit fel när hans uttalanden översattes av en tolk. Han medgav att han varit oförskämd mot en av de anställda, men inte aggressiv.

Hudiksvalls tingsrätt anser nu att mannen uppsåtligen har hotat tjänstemännen och att språkförbistring inte kan räknas som en sannolik förklaring eller ursäkt. Tingsrätten dömer honom till fängelse i tre månader för hot mot tjänsteman samt nära 47 000 kronor i skadestånd till tjänstemännen, Rikspolisstyrelsen och landstinget.

Mannen döms även till böter för ytterligare tre brott som han har erkänt. För några månader sedan nekades han att bli inlagd på sjukhuset i Hudiksvall och kastade då sten på en bil utanför. Han kastade också sten och krossade en ruta på sjukhusbyggnaden. En månad senare slog han sönder ett fönster på polisstationen i Söderhamn med en trädgren.

Mannen sitter nu häktad i väntan på påföljden eftersom rätten ansåg att det finns risk att han fortsätter att begå brott om han är på fri fot.