Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen: Fikru Marus tillstånd livshotande – vill att han opereras i Sverige

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

För snart två veckor sedan insjuknade den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru med en kollapsad lunga. Nu uppger anhöriga att hans tillstånd förvärrats och kan vara livshotande.

– Pappas lunga har kollapsat igen och läkare från Etiopien och Sverige har bedömt tillståndet som livshotande, uppger dottern Emy Maru i ett meddelande på sociala medier.

Läs mer: UD om Fikru Maru: "Rättsprocessen går vidare"

Fikru Maru fördes till sjukhus för vård på fredagen den 3 september och tre dagar senare var han i behov av "rätt så intensiva sjukvårdsinsatser". Nu visar det sig att han inte svarat på behandlingen.

En svensk thoraxkirurg bedömer utifrån den datortomografiska undersökning att försöken att få lungan att självläka har misslyckats och det finns stor risk för att en infektion uppstår i den sammanfallna lungan.

Sammantaget är detta tillstånd akut livshotande

"Sammantaget är detta tillstånd akut livshotande och chans till överlevnad kräver kompetent thoraxkirurgisk handläggning och operation i omedelbar närtid" skriver läkaren i ett brev skickat till Sveriges ambassadör i Etiopien, Jan Sadek.

Fikru Maru är anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus och där jobbade tidigare också hans dotter Emy Maru. På onsdagen offentliggjorde dottern att pappans tillstånd förvärrats.

– Enda åtgärden är operation och det finns inte möjlighet att göra det i Etiopien, skriver Emy Maru.

Läs mer: Fikru Maru tvingas presentera bevis för sin oskuld: "Förkrossande"

Familjen bedömer att Fikru Maru måste föras till Sverige för att operera den kollapsade lungan.

– Jag är på väg till UD nu och hoppas att få mottagande av en myndighet som är beredd att göra det enda rätta – få pappa hem, skriver Emy Maru.

Under tiden Fikru Maru vårdades på sjukhuset inträffade ett upplopp i Kilintofängelset, där han sitter fängslad utan dom sedan 12 maj 2012. Han är en av femtiotalet misstänkta i ett korruptionsmål riktat mot landets tidigare tullminister. I upploppet den 3 september omkom flera personer och två avdelningar på fängelset eldhärjades, uppger UD. Fängelset är sedan dess evakuerat och det har inte meddelats var Fikru Maru kommer att placeras när han skrivs ut från sjukhuset.

Den 6 oktober är det meningen att den etiopiska domstolen ska ta upp Fikru Marus fall och hans begäran att friges på grund av bristande bevisning mot honom. Enligt UD hålls förhandlingen för att Fikru Maru presentera sitt försvar i förhållande till de misstankar som åklagaren baserar sitt åtal på. UD bedömer inte att domstolen lägger någon omvänd bevisbörda på den svenske medborgaren.

Aktionsgruppen Fikru Marus rättvisa har begärt att få träffa utrikesminister Margot Wallström men det beviljas inte. Däremot är aktionsgruppen välkommen att besöka UDs enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden.

Artikeln kommer att uppdateras.