Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjedag i Järvsö för ortens asylsökande: "Viktigt anordna något för familjerna"

Solen sken när Rädda Barnen i samarbete med Järvzoo bjöd in till familjedag i vildmarksparken på söndagen. Familjer från ortens asylboenden var särskilt inbjudna.

Under söndagen var det ovanligt många familjer som promenerade längs med trätrottoaren på Järvzoo. Då anordnade nämligen Rädda Barnen en familjedag i samarbete med Järvzoo. Alla familjer från asylboendena i Järvsö var särskilt inbjudna och transport hade ordnats från dessa så att alla som ville fick möjlighet att delta i dagen.

Läs också: En lördag full av lek på kyrksjön: "Skridskor är roligast"

– Vi tycker att det är viktigt att anordna något för barnen och deras familjer. De har inte särskilt mycket att göra på deras boenden, så en sådan här dag betyder mycket, säger Maria Rosén, ordförande för Rädda Barnen i Ljusdal.

Järvzoo bjöd de asylsökande gästerna på inträdet och dagen inleddes med information i Rovdjurscentret där besökarna fick reda på mer om djuren i parken. Tolkar i arabiska och dari fanns på plats och följde även med runt i parken efteråt för att kunna översätta information om alla djur längs vägen.

Läs också: Ideella verksamheter samarbetar: "Vi vill ha asylboenden i Järvsö som vi kan vara stolta över."

– I dag får de lära sig mer om djur och natur. Vi går runt i parken tillsammans i en stor grupp och stannar och berättar om det vi ser, säger Maria Rosén.

När tidningen kommer ifatt gruppen har de kommit till varghägnet där matning av vargarna pågår, till besökarnas stora förtjusning.

Läs också: "Vi är ingen språkskola, vi är medmänniskor"

– Det var roligt och spännande att se när vargarna åt. Jag har sett många djur i dag som jag aldrig har sett förut, säger 10-åriga Shahed Abdulhak från Syrien och tillägger:

– Jag har också träffat många nya människor i dag.

Ljusdalstjejerna Johanna Forsberg, Moa Sjöberg, Alice Rosén och Louise Rosén var nöjda med dagen.

– Det är roligt att umgås med nya människor. Vi har lärt känna många nya barn i dag, säger de enhälligt.

För förutom familjer från ortens asylboenden var även andra familjer givetvis välkomna på familjedagen. På rastplatsen grillade representanter från Kulthammar korv och bjöd till alla besökare. En familj som satt i solskenet och fikade var familjen Rahm-Bagge från Föne.

Läs också: Beslut av Migrationsverket – Ingen gratis kollektivtrafik för asylsökande

– Det är trevligt att få en möjlighet att träffa människor från asylboendena. Det är därför som vi är här i dag, säger Marica Rahm.

Maria Rosén från Rädda Barnen tror att aktiviteter av detta slag är en viktig del i integrationen i kommunen.

– Många tycker att det är roligt att få ett ansikte på dessa människor. Det här är en dag då man kan träffa nya vänner. Oavsett var man kommer i från är det mysigt att gå runt i en djurpark och umgås, säger hon.

Ljusdalstjejerna Johanna Forsberg, Moa Sjöberg, Alice Rosén och Louise Rosén var nöjda med dagen. – Det är roligt att umgås med nya människor. Vi har lärt känna många nya barn i dag, säger de enhälligt.

Fler bilder från familjedagen: