Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj och fritid lockar mer än jobbet

Den privatanställde gävleborgaren tycker om att arbeta, men har i många fall ett trist jobb och vill helst inte jobba efter fyllda 65. Familjen och fritiden lockar mer, visar AMF-undersökning.

En undersökning som pensionsbolaget AMF gjorde i våras visar att åtta av tio tillfrågade privatanställda i Sverige inte vill fortsätta arbeta efter 65. Det är 3 300 personer inom den privata sektorn som tillfrågats.

I vårt län är det inte ens två av tio som tycker att arbetslivet lockar tillräckligt för att man ska vilja fortsätta i ytterligare några år.

Skulle man ändå välja att fortsätta i arbetslivet efter 65 så är det mer av sociala skäl än ekonomiska, enligt undersökningen.

Att det sociala betyder mer än pengarna intygar Anna-May Larsson, Bergvik. Hon är i dag 66 år, men gick i pension vid 65.

- Jag tycker om människor och hade ett otroligt roligt jobb i kundtjänst inom Stora-koncernen och senare hos Fortum. En återgång till arbetslivet skulle bara ha varit för det sociala, det ekonomiska är inte så viktigt, säger hon.

Hon är nöjd med att ha lagt arbetslivet bakom sig. Hon får mer tid med make, barnbarn och fritidsintressen. Hon slipper det tröttsamma pendlandet till jobbet:

- Min karl Arne är hemma sen tre år. Jag jobbpendlade till Arbrå varje dag, steg upp klockan fem och kom hem halvsex. Det var tio mil varje dag. Man var ganska trött på kvällen.

Att känna sig sliten uppges också som ett starkt skäl till att lämna arbetslivet.

Största intresset för jobb efter 65 finner man, enligt AMF, i Kronoberg. Minst intresserade är västerbottningarna.

Tycker mest om att jobba gör norrbottningarna Minst intresserade är man i Västmanland. Fritidsaktiviteterna betyder mest i Stockholm, minst i Kronoberg.

Umgänget med familjen efter pensioneringen betyder mest i Södermanland, minst i Jämtland.