Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska finesser

Välväxt torsk eller skrei blir underbart god om den tillagas med överdrivet mycket smör.

Annons

Fisken tar inte upp mycket av fettet men smaken blir fantastisk. Såsen är en förenklad variant av hollandaisesås.

Smörkokt torsk med falsk hollandaisesås
För 4 personer

30 minuter

700 g torskfilé utan skinn och ben
200 g smör
1 dl torrt vitt vin
salt och vitpeppar

Till såsen:
3 dl grädde
2 dl vätska från fiskkastrullen
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk mild vitvinsvinäger
1 äggula

Att äta till:
ris
citron
lättkokta broccolibuketter

Gör så här:
1. Dela fisken i portionsbitar. Salta och peppra bitarna. Sätt en låg, vid kastrull på spisen och lägg i smöret. När det smält tillsätts vin. Därefter läggs fiskbitarna i pannan och värmen sänks så att smöret inte bränner. Sjud fisken under lock i cirka 4-5 minuter. Ös flera gånger.
2. Koka upp grädde och ett par deciliter vätska från fiskpannan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Ta såsen från värmen och rör i vinäger samt en äggula. Smaka av med salt och peppar.
3. Fördela såsen på varma tallrikar och lägg fisken i såsen. Serveras med ris, lättkokta broccolibuketter samt citron.


Dan Strandqvist/TT