Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsarier och lögner från (S)

Det är alltid svårt att föra debatt med skribenter som far med osanning. Inlägget från länets rödgröna riksdagsledamöter med Raimo Pärssinen (S) i spetsen den 16 november är ett sådant exempel. Här påstås helt frankt och falskt att ”Regeringen Reinfeldt är nu beredd att bryta uran i Sverige”. Hur för man debatt med politiska företrädare som nästan ett år före valet tar till så grov och oetisk debatteknik?

Annons

Vi gör ändå ett försök. Sanningen är att det inte pågår några som helst diskussioner i regeringen om förändringar i minerallagen som skulle kunna underlätta för uranbrytning. Och det finns heller inga planer på att lyfta upp frågan för diskussion. Den enda regering i Sverige som medverkat till uranbrytning var den socialdemokratiska som på 60-talet startade uranbrytning i Ranstad i Västergötland för det då expansiva svenska kärnkraftsprogrammet.

Läget idag är att någon uranbrytning inte sker någonstans i Sverige och någon brytning kan överhuvud taget inte bli aktuell mot lokalbefolkningens och kommunens vilja. Det säkerställs av nuvarande lagstiftning och det kommunala vetot. Och så kommer det att förbli så länge centerpartiet är ansvarigt för dessa frågor i regeringen.

Undertecknade och Centerpartiet har under årtionden väckt opinion mot och kämpat mot uranbrytning i Nianfors och Lingarö, i Storsjöbygden, i Ranstad och andra platser. Vi har med hjälp av det kommunala vetot förhindrat uranbrytning i Skaraborg. Vi har en lång historia av kamp för de förnybara energislagen och mot kärnkraft och uranbrytning.

I Alliansregeringen har Centerpartiet nu fått gehör för ökade satsningar på förnybar energi och effektivare energianvändning. Det ger jobb och utveckling i hela landet. Vårens uppgörelse om energi- och klimatpolitiken hade fokus på just detta och vi har sannerligen inte ändrat uppfattning om vare sig kärnkraft eller uranbrytning.

Nu försöker länets rödgröna riksdagsledamöter skapa oro genom att sprida misstanken att regeringen skulle kunna öppna för uranbrytning. Detta är rena falsarier och dumheter. Det finns som vi redovisat ovan inga planer på uranbrytning i Sverige, och det kommunala vetot gäller.

För att ytterligare stärka det lokala inflytandet beslutade Centerpartiets partistämma i maj i år att partiet skall arbeta för en översyn av minerallagen så att kommunernas inflytande blir starkt redan i prospekterings- och provborrningsskedet.

Kärnkraften är ingen långsiktigt hållbar energikälla. Energikällor som inte är långsiktigt hållbara ska fasas ut. Den överenskommelse som regeringen har gjort om energipolitiken innebär en historiskt kraftig satsning på den förnybara energin. Vårt beroende av kärnkraft kan därmed minska.

Sven Bergström (C), Forsa

Per Åsling (C), Trångsviken

Riksdagsledamöter för Centerpartiet

Mer läsning

Annons