Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakturan från veterinären blev en chock – hon tvingades belåna huset

Hästens operation på djursjukhuset Evidensia i Strömsholm blev starten på en skenande faktura. Maria Young Shing tvingades belåna huset för att klara av kostnaden.
– Man känner sig sviken, ledsen och man känner sig riktigt, riktigt dåligt behandlad, säger hon.

Annons

Den här artikeln publicerades den 21 september 2016.

Läs även: Veterinärförbundets besked: "Kan sätta vilka priser som helst"

När hästen började halta på ett ben och fick hög feber tvingades Maria Young Shing och dottern Madelene från Bollnäs avbryta träningslägret. Hästens mindre sårskada ovanför hoven hade utvecklats till en illavarslande infektion.

Djursjukhuset Evidensia i Strömsholm, sydväst om Västerås låg närmast och Maria tog beslutet att åka dit.

– Vi åker in och vi var medveten om att Strömsholm är dyrare, säger hon.

Väl framme kom Maria och personalen överens om ett pris på 25 000 kronor för operationen. De missade däremot att prata om de extra kostnaderna.

– Jag får ingen information om att röntgen skulle ligga utanför operationskostnaden och att det skulle bli en massa andra extra kostnader.

Läs även: Får avlivades vid kontroll – nu åtalas bonden för djurplågeri

Hästen insjuknar igen och en ny operation måste göras. Maria förstår då att slutsumman borde landa på runt 95 000 kronor. Men när slutfakturan visade beloppet 151 779 kronor, förstår hon ingenting.

– Det kändes omöjligt, det här kan inte stämma, säger Maria.

Och det är här någonstans Maria börjar fundera över skillnaden i prissättning mellan de olika djursjukhusen. Därför ber hon en annan hästklinik att skapa en spegelfaktura.

Den andra hästkliniken tar upp alla kostnader för de operationer, medicin och material som Evidensias besöksspecifikation visar men med sina egna priser. Det visar sig skilja 68 449 kronor mellan de olika klinikerna för samma operation med allt från material till uppstallning.

Läs också: Smådjurskliniken ger Saifs nya hem mening

Evidensia Strömsholms sjukhuschef Marie Westberg menar däremot att den här jämförelsen inte går att göra. Mycket på grund av att material och kvalitet skiljer sig åt mellan olika kliniker.

– Vi skulle inte kunna ta någon journal eller någon faktura från någon annan klinik och göra om dom och hävda att det är vad det skulle kosta hos oss. Det är ett för enkelt sätt att jämföra. Det är levande djur vi håller på med och det är mycket som väger in i det här, säger hon.

Komplikationer under en operation kan tillstöta och när veterinären öppnar upp kan saker se annorlunda ut än på röntgenbilderna. Kostnaden kan då komma att ändras, någonting som Maria Young Shing är mycket väl medveten om.

– Det kan hända saker, ske förändringar och så vidare. Men då ska de alltid ta kontakt med djurägaren och inte fortsätta med någonting som överskrider priset med 50 till 70 procent. Men den här kommunikationen upplevde vi inte, säger hon.

För att betala fakturan tvingas familjen att ta ett lån på huset.

Men Maria Young Shings kritik är ingenting som sjukhuschef Marie Westberg har möjlighet att bemöta.

– Det är inte det att vi inte skulle vilja eller kan besvara det här, utan det är sekretessen som hindrar oss, säger Marie Westberg.

Läs också: Nya regler för fyrverkerier för att skydda djuren – "Vi välkomnar de här begränsningarna"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen