Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäktareintog idrottshallen

Idrottshallen Giganten har under helgen och veckan haft något ovanliga gäster, nämligen Uppsala Fäktningsklubb. Klubben är i Ljusdal på träningsläger för att finslipa formen inför den kommande säsongen.

Det är under ledning av landslagsfäktaren Sofie Larsson de 15 ungdomarna tränar i Giganten i veckan. I gruppen finner man bland annat ungdomar som deltagit i junior-VM och segrat i SM. Att åka på träningsläger innebär ofta miljöbyte, och det är precis vad klubben får nu när man åkt från Uppsala till förhållandevis lilla Ljusdal.

– Det är väldigt bra träningsförhållanden här, det är bättre att springa i skogen än på asfalt, berättar Sofie Larsson.

Att det finns en stor hall i Ljusdal är också en avgörande faktor, fäktarna behöver nämligen gott om utrymme, närmare bestämt 14 meter var på längden. I Giganten har man temporärt tejpat upp linjer för att återge känslan av att fäktas på en riktig bana.

Den 26 till 27 september anordnar just Uppsala Fäktningsklubb Nordiska juniormästerskapen, och tanken med lägret är att de unga fäktarna ska få möjlighet att tjuvträna lite innan dess.

– Vi har tränat och det har gått bra, berättar Sofie som påpekar att träningen inte är det ända som lockat i Ljusdal.

– Första kvällen var vi uppe på Kolsvedjaberget och tittade på utsikten, det var uppskattat, i går gick vi upp i vattentornet.

Fäktning är en ganska liten sport om man jämför med till exempel fotboll, det finns bara 50 aktiva klubbar i landet, och faktum är att Uppsalas Fäktningsklubb är den nordligaste av dem alla. Varför inte sporten haft något genomslag norrut har inte Sofie något svar på.

Nu väntar ytterligare träning och hemfärd för ungdomarna.