Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faktalösa påståenden, Westin

Majoriteten i landstinget (S, C, MP) har sagt ja till ett förslag från medarbetare inom den psykiatriska verksamheten, att samla all verksamhet inom såväl vuxen- som barnpsykiatrin i hus 11 vid Hudiksvalls sjukhus.

Svar till Sven-Olof Westin (3/9).

S-O Westin skriver ofta insändare – oftast onyanserade, oförskämda och okunniga. Jag brukar avstå från att svara – det känns ganska meningslöst att föra debatt med Westin.

Men – denna gång tar jag en del av hans kritik på yttersta allvar – Westin har tydligen, i kontakt med den psykiatriska vården i länet, upplevt att vården inte fungerat och åberopar den psykiska sjukvårdens kollaps i Gävleborg. Jag beklagar naturligtvis om vården inte fungerat på ett bra sätt för Westin och vill hänvisa till patientnämnden i länet, som har till uppgift att bland annat hantera kritik från patienter och anhöriga.

Jag är naturligtvis extra glad över att kunna informera om att majoriteten i landstinget (S, C, MP) har sagt ja till ett förslag från medarbetare inom den psykiatriska verksamheten, att samla all verksamhet inom såväl vuxen- som barnpsykiatrin i hus 11 vid Hudiksvalls sjukhus. Tanken i förslaget är att hitta samordningsvinster, övergång mellan barn- och vuxensjukvård, samlad kompetens och väl utnyttjande av lokaler med mera. Vi välkomnar förslag och engagemang från våra medarbetare och satsar nu 40 miljoner för att förbättra vuxen- och barnpsykiatrin i Hudiksvall och i länet.

"Knapp har kört landstinget Gävleborg i botten" påstår Westin. Han – Westin – har inte ens inhämtat faktaunderlag för sina utslängda påståenden. Landstinget Gävleborg är ett välskött fögderi. Inga räntebärande lån, vi finansierar våra investeringar ur egen kassa – i dag är investeringsbudgeten en halv miljard och likvida medel likaså – likviditeten är alltså god. Kostnadsutvecklingen i landstinget är låg – vi ligger på fjärde plats i riket! Problemet är utvecklingen av skatteunderlaget och statsbidragen – det vill säga intäkterna. Länet tappar befolkning och därmed skatteintäkter– de yngre, arbetsföra flyttar ut, äldre icke längre arbetsföra blir kvar. Arbetslösheten är mycket hög i länet såväl som i landet – trots att den moderatledda och i övrigt lättledda regeringen utlovade jobb, jobb, jobb i förra valrörelsen.

Westin tycker mycket – bland annat att jag gnäller över alliansregeringens bidrag till influensavaccinet – för sent och för lite. Vi får 30 av kostnaden på minst 70 miljoner. Regeringen prioriterar i stället sänkt skatt, framför allt för oss högavlönade, för lånade pengar dessutom. Vi måste göra svåra prioriteringar i våra verksamheter för att finansiera de 40 miljoner som återstår för vaccinationerna. Anledning att gnälla kvarstår.

Westin har också åsikter om den framtida regionbildningen. Han – Westin – anser att Hälsingland ska gå norrut. Jag ber att få påminna om att alla partier i länet stod bakom ansökan om att bilda regionkommun med Uppsala-Dalarna-Gävleborg – även Folkpartiet.

Ann-Margret Knapp

landstingsråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel