Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta biter inte på de redan rädda

/

Varje tidningsredaktion vet att så fort de publicerar en artikel som handlar om invandrare låter inte de inskränkta, korkade, kort sagt, de främlingsfientliga kommentarerna vänta på sig.

Annons

De rent rasistiska internetsidorna har också blivit allt fler där myter odlas med en aldrig sinande energi.

Innehållet är ofta det samma: Sverige har drabbats av en massinvandring som kommer att få förödande konsekvenser. Snart är vi alla muslimer om vi inte ser upp eller så blir vi rånade eller ihjälslagna, förmodligen av en muslim, eftersom alla invandrare i grund och botten är kriminella.

De rasistiska påhoppen i tidningarnas kommentatorsfält har föranlett flera chefredaktörer att försöka rensa i förtalsträsket genom att bland annat förhandsgranska vad som skrivs eller kräva någon form av identifiering av den som kommenterar. Det är ett väldigt trubbigt och krångligt sätt att komma åt problemet och kommentarerna blir naturligtvis färre.

Förmodligen är det priset yttrandefriheten får betala.

Vad som sedan florerar på obskyra hemsidor är näst intill omöjligt att reglera.

Jimmie Åkesson, SD, däremot, är för slipad för att ge sig in i alltför vulgära debatter. Enligt senaste förtroendemätningen har han ökat sin popularitet med några procentenheter.

I somras, efter Utöya-massakern, drog de främlingsfientliga krafterna ned huvorna och stillade sig ett ögonblick. Ingen ville förknippas med en sådan fullblodsgalning som Breivik. Han hade skickat ut sitt manifest till sådana som han betraktade som likasinnade. Och SD tappade i popularitet för ett ögonblick.

Integrationsminister Erik Ullenhag har nu gjort ett försök att sticka hål på myterna.

Genom att starta en sajt på regeringens hemsida försöker han ta livet av de vanligaste SD-argumenten.

Fakta visar att 14,7 procent av befolkningen är utlandsfödda, år 2050 beräknas siffran stigit till 16,5 procent. 110 000 personer är medlemmar i ett muslimskt trossamfund, det är 1 procent av Sveriges befolkning.

De flesta asylsökande som kommer hit är män, som blir arbetslösa och saknar utbildning, därav överrepresentation i brottsstatistiken.

Jag förmodar att svenska män, utan utbildning och jobb, också är överrepresenterade i denna föga smickrande statistik.

Tyvärr tror jag inte fakta biter på de redan rädda. Och jag tror definitivt inte att de som låter sig skrämmas av ord som massinvandring och islamisering, går till regeringens hemsida för att hitta sanningen.

Realpolitik vore bättre.

I valrörelsen 2006 myntade alliansen begreppet utanförskap. Låt 2012 bli det år när utanförskapet bryts definitivt för alla med utländsk härkomst. På olika sätt.

Borg tycker att föräldraförsäkringen ska ses över eftersom den låser fast invandrarmammor i hemmet. Ja, men titta också på hur andra länder hanterat olika folkgrupper. Varför ses somalier som en otroligt drivande och nyföretagande grupp i England, medan de i Sverige till stor del hamnat i socialbidragsberoende? Får andra generationens invandrare den uppbackning i skolan de så behöver? Ambitionerna saknas sällan.

Sätt in spjutspetsarna och lär av de goda exemplen. Så slipper vi vara rädda för varann.

Mer läsning

Annons