Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Fakta är vad vi efterlyser från Vattenfall”

Vattenfalls Claes Hedenström ber om en saklig debatt (27/2). Samtidigt dribblar han genom att utesluta vissa fakta och misskrediterar den kompetens som lokalbefolkningen i de hårdast drabbade älvdalarna besitter, skriver debattörerna som inledde debatten den 6 februari.

Vi som inlett denna debatt (6/2) med Vattenfall, 28 organisationer och politiker samlade på norrälvar.se, lever dagligen mitt i förödelsen av den storskaliga vattenkraftens verksamhet. Vattenfalls Claes Hedenström ber om en saklig debatt (27/2). Samtidigt dribblar han genom att utesluta vissa fakta och misskrediterar den kompetens som lokalbefolkningen i de hårdast drabbade älvdalarna besitter. Vårt krav är enkelt – vattenkraften ska följa reglerna i vår miljöbalk, det gör den inte i dag.

Hedenström beskriver åter Vattenfalls räknemodell där miljöåtgärder skulle resultera i 20 procent mindre elproduktion. Men ingen begär sådana miljötappningar (vatten tillbaka till älvfåran). Han bortser också ifrån att våra domstolar är skyldiga bedöma miljöåtgärder och ta extra hänsyn till produktionen i storskalig vattenkraft.

Vad gäller laxens genetik finns en mängd studier om kompensationsodlingars påverkan. Risk för genetisk utarmning har visats i Göta älv som gäller alla typer av fisk. Vattenfall minimerar diskussionen till ett val mellan sportfiske och ett kraschat elsystem (felaktigt påstående).

Vattenfall pratar sportfiske, först vet de inte vad tappning skulle ge för resultat. Sen går det plötsligt inte att sportfiska med föreslagna tappningar. Dessutom påstås rapporten Rikedomar i rinnande vatten inte ha något underlag. I själva verket har rapporten data från nio länder och 26 vattendrag. Exemplet som ges är att fiske nedanför Letsi kraftverk inte är möjligt av säkerhetskäl. Det är konstigt då det är möjligt på andra platser.

Lilla Luleälv är torrlagd i närmare två mil nedanför Letsi kraftverk, Europas längsta så kallade torrfåra. Vattnet leds från Letsi genom en underjordisk tunnel till Stora Luleälv. Letsi levererar intäkter till statskassan på över en halv miljard kronor varje år, utan att några miljöåtgärder hittills genomförts. Det är oetiskt. Staten skulle äntligen kunna ge bygden chans att hämta sig, med ett spill på under 3 procent av Letsiverkets kapacitet går det att återställa en miljö som varit död i 70 år.

Branschen försöker hålla fast i gamla driftstillstånd, från en tid då miljöhänsyn inte existerade. Det kan omöjligt accepteras. All annan miljöfarlig verksamhet måste ta ansvar. Då statliga Vattenfall i decennier negligerat lokala behov har vi nu gått samman som norrälvar.se för att få gehör. Enda möjligheten för vattenkraften att vara en långsiktig del av energiförsörjningen är att ta fullt ansvar för lokalmiljön på varje produktionsplats och följa miljöbalken.

Jan Lahenkorva (S)

kommunfullmäktige Bollnäs

Tommy Vestersund

kommunlimnolog, Bollnäs

(samt 26 andra undertecknare)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel