Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Faksen" sa farväl med en seger

/

Måndagskvällen var en stor stund för Jan-Olov Persson och hans stjärnhäst Järvsöfaks. Efter att innan loppet gjort 233 starter och vunnit fantastiska 200 lopp var det dags för karriärens sista start. I och med seger nummer 201 på Romme kom han upp i totalt 21 288 570 kronor i insprungna pengar. Tala om fantastiska siffror…

Annons

Vid nyår faller nu landets genom tiderna bästa kallblod för åldersstrecket och avskedsloppet och hyllningarna efteråt var något som hade lockat stor publik till banan.

– Visst var det något alldeles extra den här kvällen. Vi har fått ett oerhört mottagande även om han blev lite skraj för den spotlite vi fick defilera i, resonerade Jan-Olov efter loppet.

Att Järvsöfaks också varit något av en publikmagnet är det många banor som har fått uppleva. Han har kommit som uppföljningen till publikfavoriter som Frances Bulwark, Ego Boy och Legolas var på sin tid. Att tala om att folk har ”gått man ur huse” har onekligen visat att en stjärna kan locka folk till en sport som annars har problem med sina publiksiffror.

– Det är klart att det är lite vemodigt att det är över men det har varit en helt fantastisk period, sa Jan-Olov innan han på banan var med och tog av hästens skor. Sedan leddes hästen till stallbacken i kretsen av sina tidigare skötare, ägaren Magnus Frunck och Jan-Olov Persson.

En som hade ett härligt minne av hästen var Eskilstunatränaren Kjell Wallin.

– För mig var det största när han inför ett fullsatt Globen stod blick stilla trots att publiken stod upp och applåderade. Det var inte utan att man fick en tår i ögonvrån den gången, berättade Kjell.

– För oss har han varit helt fenomenal och han är för travet vad Ingemar Stenmark var för idrotten, sa ATG:s VD Remy Nilson.

I hingstens avslutningslopp blev det förstås seger och i mål hade han, precis som så många gånger förr, mycket långt ned till sina konkurrenter. Det loppet är i sammanhanget inte mycket att orda om då det mest handlade om ren uppvisning när han vann på 1.25,7/2140a.

 

Roger Nygren

Mer läsning

Annons