Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fåglar väsnas, smutsar ner och anfaller: "Man vågar knappt gå ut och gå"

- Man vågar knappt gå ut och gå, för måsarna går till anfall. Sune Thalin, distriktsråd på HSB i Bollnäs, har tillsammans med Bollnäs 18 HSB-föreningar sänt ett medborgarförslag till kommunen, där de lägger fram problemet med fåglar som väsnas och smutsar ner.

- Det är ett otroligt stort bekymmer för alla som bor i Bollnäs. De bygger bo i ventilationsanläggningarna och för ett väldigt liv, säger Sune Thalin.

Han går själv ofta runt Vågen, där många motionärer störs av fåglarnas oväsen.

- Barnfamiljer går ut föratt mata änder, men då kommer hundratals måsar i stället, säger han.

Nu tar Bollnäs kommun tag i problemet . Den här veckan hålls ett startmöte med en konsult som kommer att överblicka situationen. Hon ska göra ett utredningsarbete om vad kommunen kan göra, och om de har en skyldighet att göra någonting.

- Det är nu när fåglarna snart häckar som det finns något att arbeta med. Vi vill inte famla i blindo utan vi vill veta exakt hur vi ska gå till väga för att få bästa effekt. Vid Björktjäratjärn är det inte bara måsar utan även andra arter som vistas och vi vill inte förstöra något känsligt, säger Per Molin.

Fler naturvärden ska undersökas genom inventering och eventuellt går det ut en enkätundersökning.

Sune Thalin välkomnar initiativet.

- Det är dubbelt så många måsar nu som i fjol , och de blir aggressiva när de får ungar. De jagar katter och små hundar och kan anfalla även människor. Så något måste göras, säger han.