Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelsjö har 15 invånare, ett världsarv och 10 000 besökare om året – det första riktiga sjukhuset ligger i Mora tio mil bort

På köksbordet ligger en lapp. På den skriver byborna upp ärenden som ska göras i Ljusdal. Nästa gång någon ska till köpingen tar man med lappen och bockar av listan. Men så är det också nästan nio mil mellan centralorten och där de bor.
Fågelsjö har 15 invånare, ett världsarv och 10 000 besökare om året.

Annons

– Det beror på hur man räknar. Räknar man med Stationen blir det fyra personer till. Station består av en liten klunga hus tre kilometer utanför byn. Samhället anlades när inlandsbanan drogs här, förklarar Jan-Åke Karlsson medan han häller upp en kopp kaffe.

Läs också: Bonde från Finland slog sig ned på betesmarkerna

Vi befinner oss på världsarvsgården Bortom Åa. Jan-Åke sköter den anrika gården. Föreståndare eller intendent är hans arbetstitel. Jan-Åke Karlsson ansvarar även för besöksanläggningarna på Los koboltgruva och Hamra nationalpark.

– Är man intresserad av kulturhistoria är detta lite av ett drömyrke, säger han.

Här i en sidobyggnad sköter Jan-Åke kontorssysslorna. Ett köksbord fungerar som byns mötesplats.

– Man tittar in och köper frimärke, förhör sig om hur väglaget är upp till Sveg eller hör efter om någon ska till Ljusdal. Vi skriver de ärenden vi har att uträtta där på en lista.

Britta Nilsson är också på plats. Hon driver kursgården och kaféet som är igång på sommaren. På bordet står ett fat fyllt med kakor och vetebröd. Dörren öppnas och Kent Karlsson stiger in. Han är vaktmästare och är på Gammelgården varje dag.

– Jag gör allt: skottar snö, reparerar och ser till att inget fryser.

Fågelsjö befinner sig i ett gränsland. Det tillhör landskapet Dalarna, Gävleborgs län och Ljusdals kommun. Det första riktiga sjukhuset ligger i Mora tio mil bort.

– Vården fungerar bra. Blir man sjuk kommer de med helikopter.

Det bor fem thailändskor i byn. De är ihop med fem av männen i byn.

Man kör bil om man vill uträtta ärenden. Till Sveg är det fyra mil, till Färila är det sju. De flesta handlar mat i mataffären i Los tre mil bort.

– Den affären har allt. Ska man till banken eller systemet kör man till Sveg.

Läs också: Finnar bröt mark för 400 år sedan

Hälsingegården Bortom Åa är en av Ljusdals kommuns tre världsarvsgårdar. Det nuvarande gamla huset byggdes i början på 1800-talet. Varje släktled har satt sin prägel på den.

Jan-Åke och Britta visar runt och berättar. Här har tiden stått stilla sedan 1910. Allt står kvar på sin ursprungliga plats. Det var då ägarna Mårten och Kristina flyttade över till ett nytt boningshus som de byggt på andra sidan gårdsplanen, uppfört i en helt ny stil. Det kallas Amerikahuset.

– Enligt en skröna är den ritad efter ett vykort från Amerika.

Gården har varit i en enda släkts ägo under sju generationer. Mårten och Kristina fick inga barn och gården testamenterades till dåvarande Los kommun när Kristina avled 1943. Idag ägs gården av Ljusdals kommun.Byn är känd för Fågelsjöhästen, en häst täljd i trä och målad i blått och vitt. Originalet står i barnkammaren i Gammelhuset.

Fågelsjö är en finnby. Finländare bodde först i Tandsjöborg knappt tvåmil bort i två generationer innan de bosatte sig i Fågelsjö år 1670. Området fungerade som sommarbete åt traktens djur.

Finländarna var duktiga bössmeder. Under 1700- och 1800-talen var tillverkningen av fågelsjöbössor i full gång. Man jagade ekorre, fågel och björn. År 1817 anlände en finsk student vid namn Gotlund till byn.

– Han ville studera hur finnarna hade det i trakten. Han gick till fots och skrev ned sina upplevelser i en dagbok. Den är den enda källan om hur finnarna hade det. Järvsöbon Lars Lundin gick i hans fotspår i början på 90-talet.

Läs också: Allmogebröllop i Järvsö

På sommaren lever Fågelsjö upp. Då guidar man på världsarvsgården varje heltimme. Många som kör på 45:an mellan Göteborg och Lappland stannar till och fikar.

Varje år övernattar runt 700 besökare på vandrarhemmet. Urskogen i nationalparken lockar också.

– Till för tio år sedan var den Sveriges minsta. Den första söndagen i juli håller man prästhelg. Förr i tiden kom prästen till byn två gånger per år. Han reste hit från Mora. Genade med båt över Fågelsjön.

– Man vigde, döpte och begravde samma dag. Numera kommer han från Färila. Om någon lämnade jordelivet någon annan tid på året begravdes denne med ett rör till kistan.

– När prästen kom skyfflande han tre skovlar mull i hålet och så var det klart. En bybo, Pelle Johanssen som levde i slutet på 1800-talet brukade hålla fram brännvinsstopet så att prästen skulle veta att ceremonin var slut och säga amen så att festen kunde börja.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik